„Символ на капитализма“: „Обстрелваха“ яхта за 125 млн. долара с яйца и гнили плодове

Плаващата под флага на Малта суперяхта ELEMENTS (IMO: 9589308) стана обект на вандалско посегателство от страна на протестиращи срещу пенсионната реформа във Франция.

Снимка: Nice Matin

80-метровият плавателен съд, оценяван на 125 млн. щ. долара, понастоящем се намира в Ница, където над 20 протестиращи от обща група недоволни от предложената от Еманюел Макрон реформа се отклоняват от по-голямо шествие към близка марина и „обстрелват“ плавателния съд с яйца, боя и гнили плодове.

Местното издание „Nice Matin“ обяви, че протестиращите извършват вандалския акт, тъй като яхтата била „символ на капитализма, олицетворяващ богатство в излишък“.

На борда на яхтата има 17-членен екипаж. Няма пострадали.

Протестиращите твърдят още, че ELEMENTS оказва и „огромно въздействие над околната среда“.

„Не нападаме яхтата за развленичение, а за да покажем кои са отговорниците за настоящата ситуация и защо има напрежение между работещите и капитала“, обясняват още протестиращите.

Капитанът на яхтата Питър Карлсон приема тази история с усмивка.

„Това е свобода на словото, те искаха да привлекат внимание към своята кауза, но не причиниха никакви щети. Радвам се, че никой от екипажа не беше ранен, портокал може да нарани“, казва Карлсон, който не смята да подава жалба в местната полиция.

За престоя на ELEMENTS в Ница се плащат 30 хил. евро месечно. „Тези хора (протестиращите, б.р.) малко бързо забравят, че пристанището осигурява работа на моряци, докери, компании за почистване или зареждане с гориво и че самото й присъствие представлява неочаквана финансова печалба за бизнеса на пристанището. Работещият свят ви благодари!“, обръща се към протестиращите през изданието представител на местната Търговско-промишлената камара.

80-метровата ELEMENTS е построена през 2018 г. от Yachtley. Разкошният интериор на яхтата е проектиран от „Cristiano Gatto Design“, a впечатляващият екстериорен стил е дело на Alpha Marine. Съдът приема до 24 гости. Сезонните цени за чартиране на яхтата започват от 800 хил. евро за седмица на борда. Според отворени източници яхтата е собственост на Фахад ал Ател е основател на базираната в Саудитска Арабия FAL Holdings.

Видео:

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.