Силен круизен сезон при съседите, в Черно море плава само един пътнически кораб между Русия и Турция

Над 8 200 пасажери пристигнаха на борда на 4 пътнически кораба в Кушадасъ, Турция. Южната ни съседка откри круизния сезон още в средата на март.

Снимка: ТРТ

Сега в Кушадасъ са кораби MSC Splendia, Viking Star, S.S Voyager и AidaBlu, съобщи TRT.

Общо 80 круизни кораба се очаква да посетят турското пристанище, което е една от ключовите дестинации за круизния туризъм в Егейско море.

В началото на годината редица регионални издания във Варна съобщиха, че в началото на май се очакват първи круизни посещения у нас, но проверка на Maritime.bg доказа още тогава, че това няма да се случи.

Геополитическата обстановка в Черно море стана причина за практическо спиране на круизния сезон в България през изминалата 2022-а година. След анексирането на полуостров Крим през 2014 година и последвалата пандемия от коронавирус COVID-19 изминаха няколко години, в които круизният туризъм в Черно море практически бе спрян.

Изключение правят само някои речни пътнически кораби, които посещават румънското черноморско пристанище Констанца.

За речния круизен туризъм у нас в същото време предстои силен сезон.

В момента в Черно море е активна единствено крузната линия, обслужвана от ASTORIA GRANDE между Русия и Турция. През юли м.г. корабът извърши първо плаване от Сочи до „Галатапорт“ край Истанбул. През януари т.г. ASTORIA GRANDE удари кей при маневра за заставане в турското пристанище Амасра с 385 пасажери на борда. След този инцидент, който не стана причина за сериозни щети, съдът продължава безпроблемно да осъществява круизи в Черно море.

През февруари бе съобщено, че круизна компания има интерес от създаване на вътрешна за Черно море линия, която да свърже пристанища в България, Грузия и Турция, като по този начин се избегнат „горещите точки“ северно от Румъния. Към момента няма данни за реализацията на идеята.

Междувременно се очаква Асоциацията на Средиземноморските и Черноморски пристанища „МедКруиз“ да проведе Генералната си асамблея в Бургас през есента на тази година.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран