Военноморският музей представи изложбата „Хладното оръжие в Българската армия – символ на доблест и чест“

В навечерието на Деня на храбростта и Празник на Българската армия Военноморският музей откри изложбата „Хладното оръжие в Българската армия – символ на доблест и чест (1878 – 1946) “. В нея посетителите могат да видят образци на лично хладно оръжие от почти всички модели, съхранявани във фондовете на Националния военноисторически музей в София и на Военноморския музей.

Изложбата свидетелства за воинския дух на българина през годините, като проследява различните периоди,  националните традиции и влиянията, оказани от другите армии. Освен изложените саби, шашки, шпаги и кортици  посетителите могат да видят и как е изглеждал българският офицер в униформа с представително оръжие, благодарение на богатия графичен материал, който разказва и за промените в символиката на декорациите на хладното оръжие. 

В изложбата са показани генералска и дипломатическа сабя, а един от малкото образци, на които е гравирано името на притежателя е сабята на генерал-майор Константин Кирков. Любопитство представлява личната сабя на контраадмирал Вариклечков с изящната си изработка и с позлата на орнаментите.

Освен флотското оръжие, което се отличава със специфични морски мотиви, в изложбата са представени саби и кортици на артилерията, кавалерията, пехотата, въздушните войски и противопожарната служба.

На откриването присъстваха заместник-началникът на Щаба на ВМС капитан I ранг Ваньо Мусински, капитан II ранг Алберто Росати, представител на ВМС на Италия у нас, военнослужещи, офицери от запаса, колеги и приятели на Музея.

Утре, 6 май, изложбата и постоянната експозиция на Военноморския музей   могат да бъдат разгледани с вход свободен от 10:00 до 18:00 часа.

Снимки (ВММ):

Последни новини

Последни новини