Морска администрация надгражда SafeSeaNet

До 1 млн. лева планира Изпълнителна агенция „Морска администрация“ по обществена поръчка за актуализиране и надграждане на съществуващата национална информационна система SafeSeaNet, установи справка на Maritime.bg.

Илюстративно изображение | Снимка: EMSA

Тя трябва да бъде актуализирана в съответствие с новите изисквания на законодателството, промените в структурата на данните, които се обменят и повишените изисквания към интерфейса в съвременните информационни системи, пише в документацията.

Обществената поръчка се финансира със средства от държавния бюджет, а изпълнението й ще стартира при осигуряване на нужното финансиране, става ясно от обявлението в ЦАИС ЕОП.

Администрацията планира да се осигури хармонизиране на националната информационна система с последните изисквания на европейската система SafeSeaNet, версия 5, както и улесняване на работата по администриране на системата, подобряване на работата с потребителския интерфейс и подобряване на надеждността на хардуера и системния софтуер.

Целевите групи, към които е насочен проектът, обхващат не само ИАМА, но и Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и подопечното му Ръководство на корабния трафик.

Периодът на изпълнение е 9 месеца.

Националната система SafeSeaNet на България бе изградена и пусната в експлоатация през ноември 2009 г. Системата е разширена с нови функции, пуснати в действие през март 2011 г. и декември 2015 г. Българската част от SafeSeaNet (SSN BG) е тясно интегрирана с автоматизираната идентификационна система (AIS). Получената информация за корабите от AIS (местоположение, скорост, курс и др.) автоматично се получава и изпраща към Европейския сървър. Заедно с това автоматично се изпращат запитвания към европейския сървър за всички кораби, които влизат в обсега на AIS, за наличието на декларирани опасни товари на борда. SafeSeaNet България има изградени входно-изходни точки и към нея могат да се интегрират външни системи като Системата за управление на трафика, Националният център за електронен документооборот в морският транспорт (Maritime Single Window) и др.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота