Несебър върху карта на Жан Франсоа Русин от 1664 година

Отсечка от картата на Жан Франсоа Русин от 1664 г. със западното крайбрежие на Черно море и Несебър (Misenbri). Общинска библиотека на Тревизо, Италия.

Жан Франсоа Русин (Jean François Roussin) е френски картограф от Марсилия. Работи във Венеция между 1660 и 1673 г., в Тулон и Марсилия.

Картата “Chart of the Black Sea” (Карта на Черно море) е създадена във Венеция през 1664 г.* Тя е част от атлас със 7 карти. Атласът се съхранява в Общинска(та) библиотека на Тревизо, Италия (Biblioteca Comunale di Treviso).  

Картата е украсена с 2 рози на ветровете с 8 лъча (румби), една в западната и една в източната половина на Черно море (Pontvs Evxinvs o Mer Major o Mer Noire), с изгледи на Константинопол (Constantinopoli / Истанбул) и Галата (Galata / квартал на Истанбул). Курсовите линии (локсодроми) са нанесени с червено, зелено и кафяво мастило. Реките са нанесени със синьо мастило, островите – с червено. В Бургаския залив с червено мастило е нанесен остров Кешиш адасъ (Света Анастасия)

На картата с червено мастило, знак за важни селища и пристанища, е нанесен и Несебър (Misenbri). По западния бряг на Черно море с червено мастило са нанесени нос Калиакра (Taiaso) и Несебър (Misenbri).

Топоними по западния бряг на Черно море: taiaso (нос Калиакра), saline (неопределено), clanis (Emona), Misenbi (Несебър)*, sisop (Созопол), asine (Маслен нос).

* На други две карти на Жан Франсоа Русин, първата от 1669 г. създадена във Венеция, и втората от 1674 г. създадена в Тулон, и двете съхранявани в Националната библиотека на Франция в Париж, Несебър е означен с имената mise и mesenbro.

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според