Европа ще забрани достъпа до пристанищата си и за кораби от „сенчестия флот“, превозващи руски горива

Европейският съюз предложи да се забрани достъпът до неговите пристанища за кораби от т.нар. „сенчест флот“, които се опитват да заобиколят санкциите срещу руския петрол, в нов опит да спре транспорта на руския петрол и продукти под ценовите тавани, определени от Г-7, предаде Блумбърг.

Илюстративно изображение.

Мярката е част от по-широк пакет от санкции срещу Русия след нахлуването на страната в Украйна, според документи на ЕС, с които агенцията се запозна. Тъй като ограниченията на цените на руския суров петрол и петролни продукти вече са въведени, сега фокусът е върху затварянето на вратичките и по-ефективното прилагане на ограниченията.

Европейската комисия цитира „рязко увеличение на измамните практики и свързаните с тях рискове за околната среда“ от кораби, опитващи се да заобиколят тавана на цените на Г-7 и забраната за внос на руски петрол в блока. На корабите, за които се подозира или е установено, че нарушават санкциите, като участват в трансфери от кораб на кораб, трябва да бъде забранен достъп от европейските пристанища и шлюзове, казва ЕК.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран