В Приморско очакват правилно проектиране на нов фишпорт, за да не се повтори „Карантината“

В Приморско се проведе обществено обсъждане на предпроектно предложение за изграждане на нов фишпорт в южния морски град.

Основните въпроси и притеснения, които повдига местната общност, са свързани с опасностите при неправилно проектиране и допускане на съдбата, която споходи подобни проекти, предаде БНР.

„Проведени ли са всички проучвания, които дават възможност за създаване на модели, за да не ни сполети съдбата на някои подобни проекти в нашия край? А именно затлачване с пясък и след време това пристанище да стане буквално неизползваемо?“, попита и общинският съветник Стоян Василев.

„Най-големите плавателни съдове [които могат да влизат в пристанището, б.р.] ще са с дължина максимум 27 м.,  два броя са предвидени. 8 броя са с дължина до 21 м. В случая имаме възможност за приставане на 75 броя с дължина 9 м., 96 броя от 8 м.“, обясни инж. Димитър Генев от фирмата, изготвила предпроектното проучване.

За изграждането на подобни съоръжения са необходими приблизително между 20 и 30 млн. лв. 

Maritime.bg припомня, че година след завършване на строителството на рибарско пристанище „Карантината“ във варненския квартал „Аспарухово“, то стана неизползваемо, а подхода му бе затлачен от наноси.

Източник БНР

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според