Каква е връзката между пиратството, риболова и климатичните промени?

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Намаляващите рибни запаси, причинени от климатичната криза, водят до увеличаване на пиратската активност, според ново проучване, разглеждащо две горещи точки през последните две десетилетия.

По-топлите морета се отразиха негативно на риболова в Източна Африка, една от най-активните пиратски зони в световен мащаб, докато в Южнокитайско море – друга гореща точка, има обратен ефект – рибните популации са се увеличили.

Това явление създаде „рядък естествен експеримент“, в който да се тества връзката между разрушаването на климата и риска от пиратство, според Гари Лафрий, професор по криминология и наказателно правосъдие в Университета на Мериленд и един от съавторите на научна статия, публикувана в изданието на Американското метеорологично дружество „Weather, Climate, and Society (WCAS)“.

„Искахме да проверим хипотезата: увеличава ли се пиратството, когато уловът на риба намалява, и намалява ли, когато риболовът се развива“, казва Лафрий.

Учените дават еднозначен отговор – „да“.

„Направихме многостранен анализ, за да видим дали основната теория е статистически значима“, коментират учените.

Проучването, което разглежда повече от 2 000 пиратски нападения в Източна Африка и Южнокитайско море през последните 20 години, установи, че тенденциите в пиратството са свързани с въздействието на по-топлите морета върху рибните запаси.

В Източна Африка, където рибните популации намаляват поради растящата температура на водите, процентът на пиратството се е увеличил, предаде „Гардиън“. Но повишаването на температура има обратен ефект в Южнокитайско море. Там рибните популации са се увеличили, а пиратството е намаляло.

„В период от приблизително 20 години ние откриваме статистически значими, измерими разлики“, каза Лафрий. „Бях изненадан от това колко бързо се случват тези промени, особено когато мислите, че изменението на климата най-вероятно ще се ускори в бъдеще.“

Предишни проучвания, цитирани в статията, показват, че рибарите в тези региони, които са едни от най-бедните общности в света, са мишена на престъпни синдикати, занимаващи се с пиратство.

„Има доказателства от други изследователи, че някои рибари се впускат в пиратството, в зависимост от това как върви риболовът“, коментира ученият.

Бо Цзян, асистент във факултета по социални науки в Университета на Макао и водещ автор на изследването, казва: „Израснал съм в Сингапур. В близките води има много рибари, които са известни като „пирати в готовност“.

Връзката между затоплянето на моретата, риболова и пиратските атаки е значителна, дори след като се контролират други влияния като икономически стрес, наличието на частни охранители на борда на корабите и местните политически корупционни практики, според авторите. Освен това те повдигнат въпросите, свързани с начините да се помогне на рибарите.

„За правителствата на Сомалия и Кения и крайбрежните държави в Източна Африка това е неотложен проблем, който трябва да бъде решен“, каза Цзян.

„Ако нашите аргументи са правилни и температурите на морето продължат да се покачват в обозримо бъдеще, борбата срещу пиратството в Източна Африка ще става все по-трудна“, пише вестникът.

Пиратството струва на световната морска индустрия 9 милиарда долара годишно и представлява голяма заплаха за сигурността.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота