Варна е домакин на годишната асамблея на европейските морски капитани

Варна е домакин на Годишната асамблея на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани (CESMA). Тя ще се проведе на 18-и и 19-и май във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

Снимка: Ибрахим Боран

Мотото на асамблеята е „Зелени технологии – бъдеще и устойчивост“.

На нея ще присъстват председателите на асоциациите, членки на CESMA. В морската столица се очакват и кап. Ерик Далеге, президент на Европейската асоциация на морските пилоти (EMPA).

Ръководители на компании от българския и чуждестранния морския бизнес, представители на учебни заведения и на местната администрация, са сред очакваните гости, съобщиха пред Maritime.bg от Българската асоциация на морските капитани (БАМК), доманик на събитието. 

По време на асамблеята ще бъдат разисквани актуални въпроси, пред които глобално е изправена морската индустрия – декарбонизацията, новите технологии и тяхната правна регламентация.

На 19-и май от 0900 ч., в „Планетариума“ на ВВМУ, ще бъде дадено начало на семинар „Зелено корабоплаване“. Ще бъдат представени презентации, свързани с предизвикателствата, произтичащи от новите технологии за опазване на морската среда от замърсяване.

Припомняме, че през 2021 г. к.д.п. Димитър Димитров бе избран за президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани (CESMA).

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.