Американският флот строи нови кораби-болници

Военноморският флот на САЩ ще придобие нови кораби-болници, които ще превъзхождат сегашните в състава му.

Секретарят на Военноморските сили Карлос Дел Торо обяви името на първия съд от новия клас – Бетесда (BETHESDA).

Той коментира, че става дума за ново поколение „експедиционни медицински кораби“ (EMS), специално проектирани да предоставят медицински грижи на болнично ниво в подкрепа на морски операции.

EMS серията ще има широка гама от медицински възможности, включително три операционни зали, медицинска лаборатория, рентгенова лаборатория, кръвна банка, зъболекарски кабинети, психогични кабинети, акушерски и гинекологични кабинети и други.

С новите кораби-болници ще бъде възможно провеждането на операции за евакуация на голям брой лица от критични зони, както при бойни действия, така и при природни бедствия.

От ВМФ изтъкват, че основните задачи, които ще изпълняват новите кораби, са свързани с осигуряването на бърза помощ на море, хуманитарна помощ, помощ при бедствия и аварии, операции за евакуация и специални операции.

В сравнение със своите предшественици – USNS MERCY и USNS COMFORT, новите кораби ще достигат максимална скорост от поне 30 kn.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота