Флотът на Тайван приема нова подводница

През 2025 г. Военноморските сили на Тайван ще приемат първа дизел-електрическа подводница, построена в местна корабостроителница, съобщи централната информационна агенция CNA в неделя.

Очаква се тя да бъде спусната на вода през септември в тайванската корабостроителна корпорация CSBC, съобщи председателят на борда Ченг Венлонг.

По думите му първоначално е планирано съдът да бъде спуснат на вода през следващата година, но строителството е било ускорено и се извършва на три смени денонощно.

Въоръжението на новия съд и пропулсивният комплекс са доставени по лиценз от чуждестранни компании, коментира Венлонг. Той заяви, че се очаква приемането на новата подводница в състава на флота през 2025 г. и след края на изпитания.

Според CNA обновяването на подводния флот съответства на концепцията за асиметрична отбрана и ще затрудни блокирането на водите източно от острова в случай на конфликт в Тайванския пролив.

Подводницата е оборудвана с шест пускови установки за торпеда Mk-48 и противокорабни крилати ракети UGM-84 Harpoon.

Програмата за обновяване на подводния флот предвижда строителството на осем подводници от този клас, за които се планира бюджет до около 9,73 млрд. щ. долара.

В момента Тайван разполага с четири дизел-електрически подводници.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран