Бизнесът обсъжда с народни представители приоритети за развитие на морската индустрия

Приоритети за развитие на морската индустрия у нас ще бъдат обсъдени на работна среща между народни представители и морския бизнес днес във Варна.

Снимка: Maritime.bg / архив

Поканени за участие на срещата, организирана от Българска морска камара (БМК), са народни представители от регионите Варна и Бургас, научи Maritime.bg.

Припомняме, че при поредица от предизборни срещи народни представители поеха ангажимент за партньорство с БМК и подкрепа за решаване на проблемите, пред които е изправен секторът.

Морският бизнес отдавна информира за сериозни проблеми, предизвикани от едноличния акт на Турция за увеличаване от 3 до 5 пъти тарифите за преминаване през Проливите, както и за негативното влияние от конфликта между Русия и Украйна.

По време на предизборни срещи с вече избраните народни представители от Варна и Бургас, бизнесът настоя и за мерки, осигуряващи подобряване конкурентноспособността на българските пристанища, корабостроителни и кораборемонтни заводи, в т.ч. мерки, касаещи осигуряване на достъпни цени на енергоизточниците за бизнеса.

Сред ключовите теми, които морската индустрия ще обсъди с народните представители, е нуждата от реформи в сферата на морското образование, в т.ч. осигуряване на достатъчно финансиране, с цел повишаване нивото на знания и готовност за вливане в индустрията на студентите от висшите и учениците от средните специализирани учебни заведения.

Компаниите от сектора ще настояват и за облекачаване на процедурите по привличане на работна ръка от чужбина, когато кадри не могат да се осигурят от родния пазар.

Компаниите от морския бизнес ще настояват и за функциониращо електронно правителство, с което да се гарантира облекчаване на административната тежест при работата на бизнеса с държавните и общински институции.

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според