Международната морска организация се готви за следваща пандемия

Международната морска организация (IMO) припомни за проблемите с моряците и транспортните работници, които засегнаха морската индустрия при COVID-19 пандемията, по време на първа международна среща за глобалната готовност при бъдещи пандемии и здравни кризи.

Форумът бе организиран от Световната здравна организация (СЗО), а целта му е да бъдат актуализирани плановете за действие след края на COVID-19, обявен от СЗО в началото на май. Пандемията причини смъртта на над 6,9 милиона души по целия свят.

IMO присъства на първата среща на СЗО относно готовността и устойчивостта на възникващи заплахи (PRET).

Морската организация на ООН насърчи разглеждането на опасенията, специфични за транспортните работници – и по-специално за моряците.

Поради значителното въздействие върху морското корабоплаване, създадено от свързаните с COVID-19 ограничения за пътуване по света, IMO призова държавите-членки да определят моряците като ключови работници и да им позволят да пътуват свободно.

Очаква се до декември 2025 г. да бъдат изготвени актуализирани планове за действие, като от IMO ще настояват за справяне с пропуските, свързани с моряците, установени по време COVID-19.

Тема: Как COVID-19 засегна морската индустрия

Последни новини

Последни новини