Депутати обединяват сили за развитие на морската индустрия в България

Българска морска камара (БМК) проведе работна среща с народни представители от 49-ото Народно събрание, съобщиха от сдружението.

На отправената покана за обсъждане на проблемите пред морската индустрия се отзоваха народните представители Славена Точева (ГЕРБ), Андрей Рунчев (ГЕРБ, Бургас), Даниел Лорер (ПП-ДБ), Стела Николова (ПП-ДБ), Костадин Костадинов (Възраждане) и Коста Стоянов (Възраждане). Писмен ангажимент за съдействие по поставени въпроси е изпратил и народният представител Борислав Гуцанов (БСП), който не е присъствал лично на работната среща.

Пред народните представители за пореден път са поставени проблемите, свързани с едностранното решение на Република Турция за увеличаване на тарифите за преминаване през Проливите, което има пряк негативен ефект както над българските пристанища на Черно море, но и в сектор „Корабостроене и кораборемонт“.

Представители на морския бизнес, членове на БМК, са запознали депутатите и с критичните за сектора проблеми, свързани с морското образование и липсата на подготвени кадри, става ясно от съобщение на камарата.

Разгледани са и въпроси за възможностите за развитие на българските пристанища като мост между Азия и Европа, включително неизползвания потенциал на българските фериботни превози в Черно море.

Народните представители са потвърдили ангажимента си към Българска морска камара от проведени предизборни срещи за активна работа по ключовите въпроси за развитието на морската индустрия в страната.

„Депутатите от МИР Варна се ангажираха и със съдействие за нужната рехабилитация и изграждане на нова довеждаща инфраструктура за местни пристанищни терминали“, информират от морската камара.

Организацията започва изготвяне на анализ за приноса на морската индустрия в икономиката на страната, който ще включва данни за финансовите загуби в сектора от нестабилната геополитическа обстановка в басейна на Черно море.

Последни новини

Последни новини

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морското оборудване

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морско оборудване, пише в издадено от Европейската комисия мотивирано становище. В