Путин: Развитието на Северния морски път е стратегически приоритет за Русия

Развитието на Северния морски път (СМП) е стратегически приоритет за Русия, каза президентът на Руската федерация Владимир Путин на среща с членове на правителството в сряда, предаде ТАСС.

„Развитието на Северния морски път, разбира се, е един от очевидните стратегически приоритети. Тук вероятно не трябва да спестяваме и съкращаваме нещо, изхождайки от сегашната ситуация“, коментира руският президент.

Държавният глава отбеляза, че Русия възнамерява да развива Северния морски път, включително с участието на заинтересовани чуждестранни партньори.

„Трябва да мислим за бъдещето, Северният морски път се отваря, това е очевидно. Сега само колегите говореха за изменение на климата, за добро или за лошо, но това се случва“, каза държавният глава.

„Вече стартирахме редовни плавания на атомен контейнеровоз, пуснахме в експлоатация втория атомен ледоразбивач „Урал“, припомни президентът.

Има основания да се смята, че Руската федерация ще успее да реализира своите мащабни инфраструктурни проекти, каза Путин.

По темата:

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според