Риболовци излъчват представители за работната група за лодкостоянките във Варна

Риболовни и сдружения за морски спортове излъчват свои представители за предстоящата в края на месеца среща на сформираната работна група, която ще търси решение с кризата с лодкостоянките във Варна. Днес риболовци и представители на ветроходни клубове проведоха среща в базата на СК „Черно море – Бриз“, предаде репортер на Maritime.bg.

Припомняме, че липсата на лодкостоянки за рибарите стана причина за организиране на мащабен протест във Варна. Те настояха за незабавно съдействие от институциите за решаване на проблема с липсата на места за домуване не само на големите риболовни кораби, но и за практикуващите дребномащабен риболов.

Протестът стана повод за сформирането с представители на институциите на работната група, която ще търси решение на проблема.

Рибарско пристанище „Карантината“ не може да приема големи риболовни кораби, а в момента капацитетът му за по-малки лодки е запълнен. Пристанището бе реализирано с над 13 млн. лева, част от които безвъзмездно осигурени от ЕС, но допуснати фундаментални пропуски при проектирането станаха причина то е да е почти неизползваемо. В началото на годината от Община Варна обявиха, че ще го приведе в експлоатационна годност, разходвайки още средства, тъй като по проект там трябваше да могат да застават 103 лодки. В крайна сметка в „Карантината“ в момента има място едва за 43 малки съда. Голяма част от настанилите се в момента на общинския терен в островната зона риболовци могат да домуват в „Карантината“, ако там имаше места. В края на миналия месец на входа на пристанището заседна риболовен кораб.

Част от кейовата стена на другото рибарско пристанище – „Варна“, също намиращо се в квартал „Аспарухово“, пък пропадна и достъпът до него бе забранен. Повече от година след пропадането, Община Варна работи, за да бъде осъществен ремонт и така да се осигури домуването на поне няколко по-големи риболовни кораба.

Варна е сред малкото черноморски градове, които не успяха успешно да реализират проекти с европейско финансиране за развитие на синята икономика – нито в областта на пристанищата, нито в областта на морския туризъм. За сравнение – близката община Бяла развива пристанището си до капацитет от 400 места, някога незаконното „Ченгене скеле“ край Бургас бе развито и превърнато в туристическа атракция, също в Бургас с европейски средства бе построен катамаран за местна крайморска туристическа линия, а наскоро във Варна започна строителството на нов електрически катамаран за Силистра отново със средства на ЕС.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота