Въпреки войната: Изнасяме миди за Украйна

Над 20 тона култивирани миди от България са изнесени през последните дни за пазарите в Украйна, Молдова и Полша. Това съобщиха от украинската компания „Черноморка“.

Продукцията е осигурена от българската „Блек сий шелс“.

Пред Maritime.bg управителят на компанията Найден Недев коментира, че „Черноморка“ развива висок клас рибни ресторанти и магазини както в Украйна, така и в Молдова, Полша и планира навлизане на западноевропейските пазари.

По думите му Украйна също е разполагала с мидени ферми.

Според Недев туристите от Украйна, посещавали страната ни преди войната, са посланиците за местния пазар на вкусовите качества на култивираните миди у нас.

Култивирани миди са отглеждани в районите на Крим, Одеса и Херсон, според украинския портал „Агро Център“. Объркващата регулаторна рамка и бюрократичните пречки в страната обаче отказват предприемачите от такова производство.

От началото на войната с Русия и малкото компании в Украйна, развиващи се в областта на аквакултурите, са фалирали.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според