Санкциите срещу Русия поразиха и Пристанище Хамбург

Намалява товароборотът на Пристанище Хамбург, както и в други пристанища в Северна Европа, съобщиха от пристанището.

За първото тримесечие на годината през терминалите на пристанището са преминали 28,1 млн. тона товари, като се отчита спад от 10,2%.

Най-голям срив има при обработката на контейнери до -16,9% или 1,9 млн. TEU.

Многократно от администрацията подчертават, че сривът в Хамбург е „както навсякъде другаде“.

От пристанището посочват като ключова причина за по-слабите резултати икономическите санкции на ЕС срещу Русия, които стават причина за практическо изчезване на големи групи товари.

Администрацията изтъква, че спадът на товарооборота е свързан и с геополитическото напрежение, високата инфлация, глобалното нежелание да се правят покупки и огромните складови наличности, които ограничават обработката на товари в европейските пристанища.

Maritime.bg припомня, че през първото тримесечие на 2023 г. през терминалите на Пристанище Ротердам са преминали 1,5% по-малко товари, отколкото през същия период на миналата година, съобщиха от администрацията.

Maritime.bg припомня, че спад на товарооборота от 4,5% за първото тримесечие на годината отчете обединеното пристанище Антверпен-Брюж. През терминалите на пристанището са преминали общо 68,7 млн. мт товари.

Междувременно българските пристанищни комплекси на Черно море и река Дунав отчетоха ръст в товарооборота за изминалата 2022-а година. Над 41,3 млн. тона са обработените товари в речните и морските пристанищни терминали у нас.

Малко над 49,3 млн. тона товари са обработени в турските пристанища за първите три месеца на годината, като се отчита спад от 7,5% спрямо същия период за 2022 г. Общо в 10-те най-големи пристанища на Турция са обработени 36,3 милиона тона, което е 84% от общия товарооборот.

Над 220 млн. тона товари са обработени в руските пристанища за първите три месеца на годината, според статистика на Федералната агенция за морски и речен транспорт. Отчита се ръст от 10% спрямо същия период на миналата година.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран