Валидираха тематична пощенска марка „120 години Пристанище Бургас”

На годишнината от откриването на Пристанище Бургас бе валидирана тематична пощенска марка – „120 години Пристанище Бургас”. Автор на филателното издание е ректорът на националната художествена академия проф. Георги Янков.

На церемонията, която се проведе в „Магазия 1“, присъстваха авторът на марката, изпълнителният директор на „Пристанище Бургас“ ЕАД Диян Димов, генералният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ Петър Сеферов, областният управител на Бургас проф. д.н. Мария Нейкова и Лиляна Драгоева, директор на Регионално управление „Югоизточен регион“ при „Български пощи“, предаде репортер на Maritime.bg.

Видео:

„Български пощи” разкриват временен пощенски пункт в „Магазия 1“, което ще даде възможност на желаещите да си закупят юбилейната марка.

„Днес се чувствам особено, вълнувам се като първи работен ден в Пристанище Бургас. Тези 120 години показаха, че пристанището не е само една товаро-разтоварна дейности, не е само удовлетворяване на български и чуждестранни клиенти. Към днешна дата ние имаме един център – на  културния, образователния, фестивалния, конгресния и спортния и всеки живот и направление в нашия град. По-ценно от това няма. Вашето присъствие днес е чест и голяма отговорност за нас. Надявам се с общите усилия, това, което градът успя да постигне през последните години и през всичките 120, да пребъде и в следващите години и векове“, каза Диян Димов, информира Флагман. 

Той съобщи, че на 10 октомври там, където е акостирал Фердинанд с кораба „Надежда“, ще бъде издигнат негов бюст паметник, за да бъде увековечено това вдъхновение за изграждане на първото българско пристанище. 

Видео:

Бургазлии и гостите на града имат възможност да видят две изложби, представящи исторически моменти на бургаското пристанище. Експозицията на картини от фонда на „Пристанище Бургас” ЕАД са подредени в галерия „Ателие” на филиала на Националната художествена галерия – Бургас. Повечето от творбите са на повече от 50 години, а някои от началото на 20-ти век.

Пристанището ще покаже картини на почетните граждани на Бургас – Дамян Заберски и Виолета Масларова, и на първия председател на дружеството на бургаските художници Петко Задгорски. Сред авторите, чиито творби ще бъдат изложени са още Дион Дионисиев, Митко Чепанов, Генчо Митев, Лалка Анчева, созополския художник Янис Хрисопулос, бургаския маринист Йордан Маринов и др.

Интересна е картината, която показва тежкия труд на докерите в пристанището в началото на 20-ти век от Петко Манчев Джуджев. Авторът е ученик от първия випуск на тогавашното Държавното рисувално училище, чийто първи директор и преподавател е бил Иван Мърквичка.

Сред новите придобивки на пристанището са платна на съвременния американо-френски импресионист Дуайв /Gene Duaiv/ и на доц. Димо Колибаров, директор на филиала на НХА-Бургас. Подбраните картините са предимно с морска и пристанищна тематика, а голяма част от авторите са свързани с Бургас – родени, живели и творили в морския град.

Експозицията по случай празника на Пристанище Бургас ще бъде отворена за посещения в периода 18 май – 24 май 2023 г. от 10:00 до 16:00 часа.

Втората изложба е външна и е подредена на вълнолома, срещу „Магазия 1”. Тя е посветена на строителството, развитието и промени в бургаския порт. Върху 32 пана са представят моменти от издаването на Указа на княз Фердинанд за построяването му, откриването, строителството на новите терминалите до на най-атрактивната му част – Зоната за обществен достъп. При съставянето на изложбата са ползвани материали от книгата „110 години Пристанище Бургас” на Катя Корудерлиева – Стоянова, архивни снимки, снимки собственост на „Пристанище Бургас” ЕАД и ДП „Пристанищна инфраструктура”, авторски снимки на фотографите: Венелин Тодоров, Жечо Планински, Йордан Димов.

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според