Първи поглед към новия кораб на Гранична полиция

През следващите месеци се очаква да бъде официално приет новият кораб в състава на „Гранична полиция“, построен от естонската „Балтик Уъркбоутс“ (Baltic Workboats), научи Maritime.bg.

Строителсвото на новия плавателен съд възлезе на малко под 25,5 млн. лева., осигурени от Фонд „Вътрешна сигурност“.

Новият патрулен кораб за охрана на морската ни граница има дължина от 45 метра.

Съдът ще изпълнява голям спектър от задачи, включително при операции по търсене и спасяване на море, докато напредва проектът за нов български спасителен кораб на Морска администрация.

Корабът на Гранична полиция ще осигурява още наблюдение и контрол на морската държавна граница, преследване, спиране, проверка и задържане на невоенни кораби и плавателни средства, които нарушават граничния режим, правилата за мирно преминаване и суверенните права и юридисдикцията на България.

Корабът трябва да достига максимална скорост не по-малка от 28 kn, а далечината на плаване при крайсерска скорост е не по-малко от 1 500 nm. Автономността на новия гранично-полицейски кораб е най-малко 5 дни.

Към 2021 г. „Гранична полиция“ разполагаше с общо 13 кораба. Три от тях – големи и мореходни съдове, 6 средни и 4 малки. През 2018 година кораби на „Гранична полиция“ бяха активирани в 10 операции по търсене и спасяване, година по-рано – в 8, а през 2016 г. граничарите са се включили в спасяването на животи на море при общо 11 инцидента в отговорния ни район на Черно море.

Вижте снимки по-долу.

Снимки:

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота