Руският флот в Черно море има нов кораб, но не точно

Най-новата корвета от проект 20380 „МЕРКУРИЙ“, построена за Черноморския флот (ЧФ) на Руската федерация в завод от групата на Обединената корабостроителна корпорация, бе предадена на Военноморския флот, съобщиха от военното ведомство на федерацията.

Церемонията по приемане на новия кораб, състояла се в присъствието на командира на руския флот адмирал Николай Евменов, обаче се проведе на 1 500 километра от базата в Севастопол на Черноморския флот.

„МЕРКУРИЙ“ бе приет дни след тържествените мероприятия в черноморския град, с които бе отбелязана 240-ата годишнина от създаването на руския флот в Черно море.

Корабът бе построен в корабостроителницата в Балтийск, Калининградска област и към момента не е ясно кога ще се присъедини към състава на ЧФ.

Турция затвори проливите за военни кораби след началото на войната в Украйна, което означава, че „МЕРКУРИЙ“ ще може да влезе на бойно дежурство в Черно море след края й.

„МЕРКУРИЙ“ е петият кораб по проект 20380, построен в завод „Северная верф“, част от Обединената корабостроителна корпорация. Предназначен е за патрулиране в близки и далечни морски зони, борба с надводни кораби, подводници и самолети. Според публична информация корабите по проект 20380 са въоръжени със 100-мм универсални артилерийски системи и противокорабни ракети. На кораба може да бъде приеман един хеликоптер Ка-27ПЛ.

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.