Екотехнологични системи в морския транспорт представиха в ТУ – Варна

Работна среща, организирана от Корабостроителен факултет на ТУ-Варна, събра ученици от Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“, студенти и преподаватели от специалностите „Корабоводене”, „Корабни машини и механизми“, „Корабостроене и морска техника“, „Инженерна екология“, Морския квалификационен център, представители на научни организации и бизнеса.

Бяха представени изследователски проекти на участниците – разработени от тях екотехнологични системи за оптимално управление на енергията на кораба, за намаляване на разходите за гориво и идейни проекти, в които се използват различни източници на енергия като вятър, алтернативно гориво, батерии и хибридни системи.

Форумът беше официално открит от доц. д-р инж. Илия Хаджидимов, декан на Корабостроителен факултет, който приветства гостите от името на ректора и академичното ръководство и отбеляза: „Срещата за мен е специална, защото съм емоционално и професионално свързан с темата за възобновяемите зелени енергии. Демонстрирам ви силата на тези енергии с моя силициев модул, който свети дори и на малко естествена или изкуствена светлина. Нека така да светнат вашите идеи и един ден да видим кораби, проектирани от Вас, които се задвижват с зелена енергия“.

Модел на кораб, задвижван от силата на вятъра беше представен от учениците Божидар Димитров и Божидар Желязков от Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“, с преподаватели и ръководители инж. Анелия Шойлева и инж. Елена Поповска. Техният изследователски проект на тема: „Вятърът- възможност за получаване на чиста електроенергия на търговските кораби“ предизвика дискусия, в която се включиха с въпроси преподаватели на университета, както и проф. д.т.н. инж. Румен Кишев, от ЦХА-БАН / Центъра по хидро- и аеродинамика – Варна /. 

Последва представянето на проект на тема: „Приложение на роторните платна в морския транспорт“ на Никита Пенева и Бруна Беатрис да Силва Мартинс – студенти от специалност „Корабостроене и морска техника“. Те анализираха внедряването на роторните платна в морския транспорт и ефективността им чрез създаване на допълнителна сила, подпомагаща задвижването на кораба и чувствително намалява разхода на гориво и отделените в атмосферата парникови емисии. 

С интересна презентация развълнуваха аудиторията бизнес партньорите от фирма „Breeze Ship Design Bulgaria“ на тема: „Екологични решения в морското проектиране“. Инж. Боян Бонев, управител и инж. Димитър Димов, ръководител „Идейно проектиране“ във фирмата представиха разработки на морски проекти, които включват използването на по-ефективни двигатели, алтернативни горива като амоняк, усъвършенствани системи за гасене на пожари и др.

Вдъхновяващо представяне на проекти в морския екологичен транспорт на тема: „Електрическата и соларна енергия – зелена алтернатива за малкотонажния флот“ направи к.д.п. Андрей Станев, експерт в Морски квалификационен център при ТУ-Варна. Той презентира разработените от специалисти в университета по-малки кораби, задвижвани с електрически двигатели и със соларни панели, предназначени за кратки морски пътувания, като наскоро пуснатия на вода пътнически катамаран за Община Бургас. К.д.п. Андрей Станев представи дизайн и конструкция на първата в България изцяло електрическа 9-метрова еко яхта, която ще бъде построена във Варна и ще даде път за серийно производство на екологични плавателни съдове за дневни излети на море, в затворени водни басейни и по вътрешни водни пътища.

ТУ-Варна активно участва в този проект. Мостикът се разработва от специалисти от Морския квалификационен център, които ще интегрират разработки от сферата на добавената и разширена реалност и изкуствения интелект, по които активно работят. 

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота