БДЧР за общинския имот на острова във Варна: Установени са пирсове, изградени без разрешително

Директорът на Басейнова дирекция Черноморски район (БДЧР) не е издавал съгласувателни становища в рамките на своите компетенции за изграждане на съоръжения в прилежащата акватория. Това съобщават от БДЧР в отговор на въпроси на Maritime.bg за строителството на пирсове в общинския парцел на островната зона, граничещ с Канал 1 във Варна.

„Не са издавани разрешителни за ползване на повърхностен воден обект по Закона за водите“, съобщават още от БДЧР.

Maritime.bg припомня, че голям брой пирсове и прилежащи към тях постройки са изградени от 2019 г. насам в имот, собственост на Община Варна през дружеството „Индустриално-технологичен парк Варна“ ЕАД, което предстои да бъде ликвидирано.

За тяхното строителство няма документи в Община Варна.

Въпреки това към момента не са предприети мерки за събаряне на изградените незаконно обекти. От общината съобщиха, че действия ще бъдат планирани от „междуведомствената комисия“, създадена след протест на риболовци във Варна.

Извършена е проверка от експерти на БДЧР, при която са установени пирсове, изградени във водния обект без надлежно издадено разрешително за ползване на воден обект, съгласно Закона за водите. За изградените съоръжения ще бъдат уведомени Община Варна и Областен управител за предприемане на действия по компетентност“, съобщиха още от Басейнова дирекция Черноморски район.

Последни новини

Последни новини