Преди 100 години е открита за публика експозицията на Морския музей във Варна

Може да бъде изображение с 4 души и тълпа

Преди 100 години на днешния ден във Варна е осветена първата публична експозиция на Морския музей.

Ядрото на музея е създадено в Русе през есента на 1883 г., под ръководството на Дунавската флотилия. Отварянето на музея за публиката обаче става във Варна 40 години по-късно, когато градът все повече придобива облика на морска столица на България.

В началото на 20-те години на ХХ век във Варна са налице реални предпоставки за откриване на Морския музей – събират се още експонати, увеличават се поддръжниците на инициативата и е осигурено помещение.

Организацията и откриването са предшествани от решението на Управителния съвет на Българския народен морски сговор (БНМС) от август 1921 г. – музейната сбирка да бъде преместена от Русе във Варна. Предоставени са две стаи в тогавашната Девическа гимназия. Инициаторите са офицерите Георги Славянов, Иван Михайлов и Сава Иванов, а сред първите уредници са Протаси Пампулов и Стефан Цанев. Привлечен е и видният археолог Карел Шкорпил, който в първите години е главен уредник. Чертежите и плановете за експозицията прави завършилият археология руски имигрант полковник Александър Полубояринов.

На 20 май 1923 г. с тържествена церемония е открита за публика експозицията на Морския музей в Девическата гимназия. Освещаването се извършва от Варненския и Великопреславски митрополит Симеон. Царят е представляван от флотския си адютант капитан-лейтенант Коста Скутунов. На откриването присъстват делегации от Софийския университет, Географското дружество, Икономическото дружество, Природоизпитателното дружество, Инженерно-архитектурното дружество, Ловджийското дружество, Туристическото дружество и др.

Основните раздели в музея са: общоисторически, корабоплаване, морско дело, водолазно дело, морска авиация, риболов и морелечение. Музеят се издържа от създадения от БНМС фонд „Музей”, от дарения и благодарение на подкрепата на военния флот. Повече от 20 години уредник е Олга Полубояринова.

През 1955 г. музеят преминава под ръководството на Министерството на народната отбрана. Вече с името Военноморски музей (ВММ), той става филиал на Централния музей на народната армия (днес Национален военноисторически музей).

В сутерена на Девическата гимназия ВММ се помещава до 1956 г., когато на 11 август е открита експозицията в настоящата сграда на бул. „Приморски” 2.

През 1957 г. е открит и корабът-музей „Дръзки”.

Днес във Военноморския музей се съхраняват над 100 000 предмета: колекции от морско оръжие – мини, брегова и корабна артилерия, униформи и отличия, корабни модели, голям брой фотографии и др.

Той е единственият музей у нас, който съхранява, изучава и представя българската морска история.

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.