Георги Събев: Нужни са устойчиви решения за рибарите във Варна

Трудно е за вярване, че в морската столица на България няма действащо рибарско пристанище. Това заяви пред Maritime.bg ресорният по рибарството заместник-министър на земеделието Георги Събев.

Той посети Рибарско пристанище „Варна“ във варненския квартал „Аспарухово“, където проведе среща с представители на СНЦ „Черноморски изгрев“.

На срещата присъства и районният кмет Ивайло Маринов, предаде репортер на Maritime.bg.

Зам.-министър Събев посочи, че е наложително в най-кратки срокове да има устойчиво решение за рибарската общност във Варна.

Видео:

От години няма узаконено пристанище, което да приема големи риболовни кораби, както и достатъчно лодкостоянки за дребномащабните риболовци.

„Риболовът е традиционен поминък за региона, има хора, които изхранват семейства, трябва да се търсят устойчиви решения за тях“, посочи зам.-министърът.

По думите на Събев в спешен порядък трябва да се изготви план за действие за рибарите във Варна.

Maritime.bg припомня, че през следващата седмица ще се проведе заседание на междуведомствената комисия, създадена по инициатива на областния управител на Варна Марио Смърков, която има за цел да бъдат набелязани мерки за решаване на проблема.

Риболовни и сдружения за морски спортове вече излъчиха свои представители за предстоящата среща на работната група.

Припомняме, че липсата на лодкостоянки за рибарите стана причина за организиране на мащабен протест във Варна. Те настояха за незабавно съдействие от институциите за решаване на проблема с липсата на места за домуване не само на големите риболовни кораби, но и за практикуващите дребномащабен риболов.

Протестът стана повод за сформирането с представители на институциите на работната група, която ще търси решение на проблема.

Рибарско пристанище „Карантината“ не може да приема големи риболовни кораби, а в момента капацитетът му за по-малки лодки е запълнен. Пристанището бе реализирано с над 13 млн. лева, част от които безвъзмездно осигурени от ЕС, но допуснати фундаментални пропуски при проектирането станаха причина то е да е почти неизползваемо. В началото на годината от Община Варна обявиха, че ще го приведе в експлоатационна годност, разходвайки още средства, тъй като по проект там трябваше да могат да застават 103 лодки. В крайна сметка в „Карантината“ в момента има място едва за 43 малки съда. Голяма част от настанилите се в момента на общинския терен в островната зона риболовци могат да домуват в „Карантината“, ако там имаше места. В края на миналия месец на входа на пристанището заседна риболовен кораб.

Част от кейовата стена на другото рибарско пристанище – „Варна“, също намиращо се в квартал „Аспарухово“, пък пропадна и достъпът до него бе забранен. Повече от година след пропадането, Община Варна работи, за да бъде осъществен ремонт и така да се осигури домуването на поне няколко по-големи риболовни кораба.

Варна е сред малкото черноморски градове, които не успяха успешно да реализират проекти с европейско финансиране за развитие на синята икономика – нито в областта на пристанищата, нито в областта на морския туризъм. За сравнение – близката община Бяла развива пристанището си до капацитет от 400 места, някога незаконното „Ченгене скеле“ край Бургас бе развито и превърнато в туристическа атракция, също в Бургас с европейски средства бе построен катамаран за местна крайморска туристическа линия, а наскоро във Варна започна строителството на нов електрически катамаран за Силистра отново със средства на ЕС.

Междувременно липсата на лодкостоянки е станала причина за изграждане на десетки незаконни пирсове в Канал 1 във Варна.

Последни новини

Последни новини

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на

ТУ – Варна представи разработки в Хървия по проект за дигитализация при подготовката на морски специалисти

В Република Хърватия се проведе заключителната международна партньорска среща по проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), финансиран по

Депутатите избраха ново правителство, Георги Гвоздейков е транспортен министър

Народното събрание гласува днес състав на Министерски съвет. Той става факт след обединение между коалициите ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. За министър на транспорта и съобщенията