Иран: Не са нужни чужденци за гарантиране сигурността на корабоплаването в Персийския залив

Иран смята, че е възможно да се гарантира сигурността на Залива в сътрудничество с другите страни от региона, без намесата на САЩ, които неотдавна засилиха военноморското си присъствие в тази стратегическа зона, предаде Франс прес.

„Ислямска република Иран и страните в южната част на Персийския залив са способни да сътрудничат, за да осигурят морската сигурност в този район“, заяви началникът на генералния щаб на иранските въоръжени сили Мохамад Багери, предаде БТА.

Той направи това изявление по време на церемония близо до Ормузкия проток, няколко дни след като САЩ съобщиха за засилване на тяхната отбранителна позиция в Залива. Командващият Пети американски флот, базиран в Бахрейн,  и неговите британски и френски колеги преминаха на борда на американския ескадрен миненосец „Пол Хамилтън“ в пролива, за да покажат тяхната бдителност няколко дни след задържането от Иран на търговски кораби в зоната, сред които и петролен танкер под флага на Маршаловите острови, плаващ за САЩ.

Военноморските сили на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция разпространиха снимки на американски военни кораби, като казаха, че наблюдават тяхното придвижване. 

„Нямаме нужда от чужденци, за да гарантират сигурността в регионални води“, подчерта Багери. Церемонията, на която той говори, беше за отбелязване завръщането на два ирански военни кораба след осеммесечна мисия, включваща посещения в Бразилия.

Последни новини

Последни новини

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морското оборудване

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морско оборудване, пише в издадено от Европейската комисия мотивирано становище. В