Нос Шабла върху карти от 1660 и 1674 година

Отсечка от картата на Жан Франсоа Русен от 1660 г. със западния бряг на Черно море и нос Шабла (langolici). Национална библиотека на Швеция, Стокхолм (Kungliga biblioteket, Stockholm).

Жан Франсоа Русен (Jean François Roussin) е френски картограф от 17-и век, работил в Марсилия, Венеция и Тулон. Тук представяме две карти на Русен – от 1660 и 1674 г. 

Първата карта се съхранява в колекциите на Националната библиотека на Швеция в Стокхолм (Kungliga biblioteket, Stockholm). Тя има размери 45 x 74 см. Картата е датирана и подписана – “A Marseille par Roussin 1660”.

Картата е украсена с 16 рози на ветровете с 8, 16 и 32 лъча (румби), с рисунка на Мадона с Младенеца (в горния ляв ъгъл). Курсовите линии (локсодроми) са нанесени с червено, зелено и кафяво мастило. Скалата за разстоянията в мили е в красив картуш в долния десен ъгъл. 

Върху картата е нанесен и нос Шабла (langolici)*. С това име нос Шабла се среща върху морските карти (портулани) за първи и последен път**. Срещу нос Шабла (langolici) с червено мастило са нанесени два безименни острова.

Топоними по западния бряг на Черно море: costanza (Костанца), langolici (нос Шабла), taiaso (нос Калиакра), gmisembra (Емона), misembra (Несебър), cnicolo (Бургас), salina (Скеф / Димчево), sisopoli (Созопол), stanfaro (Инеада). 

1.2. Jean François Roussin, Portolan map of the Mediterranean, 1660. National Library of Sweden, Stockholm.
2.1. Отсечка от картата „Средиземно море“ на Жан Франсоа Русен от 1674 г. със западното крайбрежие на Черно море и Шабла (plages). Национална библиотека на Франция, Париж.

Втората карта се съхранява в колекциите на Националната библиотека на Франция в Париж. Тя е създадена през 1674 г. в Тулон. Картата е върху пергамент, фино обработена овча кожа и има размери 82 х 142,5 см. Тя е украсена с 12 рози на ветровете с 16 лъча (румби). Курсовите линии (локсодроми) са нанесени с червено, зелено и кафяво мастило. Скалата за разстоянията е поместена в красив картуш в долния десен ъгъл (Echelle Des Lieues). Картата е украсена с гербовете на Франция и Испания, с рисунки на ветроходи и морски сражения, с морски чудовища и с лов на лъвове в Африка. 

Върху картата е нанесен и нос Шабла (plages). С това име нос Шабла се среща върху морските карти за първи и последен път.

Топоними по западния бряг на Черно море: gloseio (лиман Синое), costantia (Костанца), pancalari (Мангалия), plages (нос Шабла), gauarna (Каварна), castellica (крепост и пристан при резиденция „Евксиноград“), carbonna (Балчик), varilla (Варна), clausa (Черни нос), clomia (Обзор), mesenbro (Несебър), duraso (Созопол), malfitte (нос Малатра).

2.2. Jean François Roussin, Chart of the Mediterranean and Black Sea, 1674. Bibliothèque nationale de France, Call Number: CPL GE SH ARCH-44.

* Най-ранното представяне на нос Шабла върху морски карти (с формата laxeluzo) е върху картата на италианския (генуезкия) картограф Петрус Весконте (Pietro Vesconte) в атлас от 1313 г., съхраняван в Националната библиотека на Франция в Париж (Call Number: CPL GE DD-687 (RES).

** На морските карти (портулани) с топонима laxeluzo / loxiluxico / losilusicho / losilusico / loxinixio / losillucicho се означава нос Шабла, а не селището, което е на 6 км западно от носа. (Български средновековни градове и крепости. Том I. Градове и крепости по Дунав и Черно море. Съставители Александър Кузев, Васил Гюзелев. Книгоиздателство „Георги Бакалов“ – Варна, 1981, с. 288; Божидар Димитров. България в средновековната морска картография XIV-XVII век. Наука и изкуство, София, 1984, с. 37; Атанас Атанасов, Любка Бобчева, Иван Василчин. Шабла. Издателство на Отечествения фронт, София, 1985, с. 27).

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота