Варна върху карта на Весконте Маджоло от 1541 година

Отсечка от картата на Весконте Маджоло от 1541 г. със западното крайбрежие на Черно море и Варна (uarna). Държавна библиотека на Берлин, Германия.

Весконте Маджоло (Vesconte Maggiolo, 1475-1549) е италиански картограф роден в Генуа. Работи между 1504 и 1549 г. През 1511 г. се премества в Неапол, където създава три морски атласа. 

Картата “Chart of the Mediterranean, Black Sea and Western Europe” е върху пергамент, фино обработена овча кожа. Тя се съхранява в Държавната библиотека на Берлин, Германия (Staatsbibliothek zu Berlin, Call Number: Kart. F 31). 

Картата е изключително красива, истинско произведение на изкуството. Украсена е с два ветрохода в Атлантическия океан, с изгледи на градове, най-големите от които са на Генуа, над който се вее знаме с червения кръст на Свети Георги върху бял фон, на Венеция, Рагуза (Дубровник), Константинопол (Истанбул) и Александрия (Египет), с рисунки на владетели на трон, с 6 шатри на владетели (на територията на Северна Африка) и със 7 рози на ветровете с 8 и 32 посоки (румби). Изтокът е нанесен с равнораменен „гръцки“ кръст. Курсовите линии (локсодроми) са нанесени с червено, черно и зелено мастило. Скалата за разстоянията е оформена като красив картуш. Крайбрежната линия е нанесена с черно и зелено мастило. 

На територията на Палестина е нанесена река Йордан и рисунка на Йерусалим, на територията на Египет – планината Синай с манастира Света Екатерина. 

Картата е подписана и датирана – 1541 г.

На картата с червено мастило, знак за важни селища и пристанища, е представена и Варна (uarna). По западното крайбрежие на Черно море с червено мастило са представени caiascha (нос Калиакра), uarna (Варна) и mesenbi (Несебър). В широкия Бургаски залив с черно мастило са представени два безименни острова. Срещу нос Шабла (loxilusio) със знак „+“ е нанесен опасния за корабоплаването подводен риф, а със знак точки – плитчини пред Маслен нос (axme) и Инеада (stanara).

Топоними по западното крайбрежие на Черно море: groseaf (лагуна Разим), zaraualda (нос Мидия), costansa (Костанца), pangalai (Мангалия), loxilusio (нос Шабла), caiascha (нос Калиакра), gauarna (Каварна), carbona (Балчик), castrisa (крепост и пристан при резиденция „Евксиноград“), uarna (Варна), rasischa (пристан на южния бряг на Варненския залив в местността „Карантината“), galato (нос Галата), mauro (Черни нос), lauiza (Обзор), cdelemano (Емона), misenbi (Несебър), sisopoli (Созопол), axme (Маслен нос), verdixo (нос Урдовиза), gatopoli (Ахтопол), stanara (Инеада).

Vesconte Maggiolo, Chart of the Mediterranean, Black Sea and Western Europe, 1541. Staatsbibliothek zu Berlin, Call Number: Kart. F 31. 

* https://www.maritime.bg/86139/ (Варна върху карта на генуезкия картограф Весконте Маджоло от 1519 година);

https://morskivestnik.com/compass/news/2022/112022/112022_22.html (Варна върху карта на Весконте Маджоло от 1511 година).

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран