Русия строи пет атомни ледоразбивача за Северния морски път

Руската ядрена корпорация „Росатом“ и енергийната група „Новатек“ ще стартират целогодишна навигация в източната част на Северния морски път в началото на 2024 година, стана ясно от думите на генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

В момента пет атомни ледоразбивача се строят за развитие на най-краткия маршрут по вода между Европа и Азиатско-тихоокеанския регион, според ядрения бюлетин на „Икона“.

„Росатом“ отговоря за проекти, свързани с развитието на транспорта в Арктика.

„Необходимо е да вземем решение да започнем да строим четири неядрени ледоразбивача. Общо ще ни трябват до 100 кораба от арктически клас, както и поне 15 плаващи енергоблока“, съобщи още Лихачов.

По думите му въпреки санкциите, нито един голям проект в Арктика не е спрян.

„Ембаргото, наложено от европейските страни върху доставките на руски петрол и петролни продукти, не само се превърна в предизвикателство, но и отвори възможности за допълнителни товари по Северния морски път. Заедно с руски компании работим по въпроса за пренасочване на руския петрол от балтийските пристанища към Северния морски път“, каза Лихачов.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според