Китай изгради експериментална станция за извличане на уран от морската вода

Китайската корпорация CNNC въведе в експлоатация тестова платформа за извличане на уран от морската вода, като се предполага, че ще стане най-голямата подобна платформа, построена в Южнокитайско море.

От CNNC отбелязват, че няколко института в Китай са провели тестове по извличане на уран от морска вода на място. Според компанията новата ѝ морска платформа ще може да извършва експерименти в реални океански условия, според ядрения бюлетин на „Икона“.

Морската вода съдържа уран в концентрация около 0,003 части на милион. Въпреки че тази концентрация е много ниска (средното съдържание на уран в земната кора е около 2,7 части на милион), според експертни оценки, в океаните се съдържат около 4 милиарда тона от този метал.

Общите ресурси от уран в земните руди е близо 3,7 милиона тона, затова океаните могат да се превърнат във важни източници на уран, ако извличането му бъде рентабилно.

Последни новини

Последни новини

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морското оборудване

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морско оборудване, пише в издадено от Европейската комисия мотивирано становище. В