Украйна атакува руски кораб с дронове в турската икономическа зона в Черно море

Екипажът на кораб „Иван Хурс“ от състава на Военноморския флот на Руската федерация отблъсна атака с надводни безпилотни апарати в района на Босфора в изключителната икономическа зона на Турция. Това съобщи в сряда официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков.

„След терористичната атака на 26 септември 2022 г. срещу „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“, въоръжените сили на Руската федерация предприемат мерки за защита на такива съоръжения. И не напразно. Днес в 05:30 ч. въоръжените сили на Украйна направиха неуспешен опит за атака с три безпилотни високоскоростни катера срещу кораб „Иван Хурс“ от Черноморския флот, който изпълнява задачите по осигуряване на безопасността на експлоатацията на газопроводите „Турски поток“ и „Син поток“ в изключителната икономическа зона на Република Турция“, каза Конашенков.

„Всички вражески катери са унищожени с щатното въоръжение на руския кораб на 140 км североизточно от Босфора“, каза той и добави, че „Иван Хурс“ продължава да изпълнява поставените задачи.

Средният разузнавателен кораб „Иван Хурс“ е построен в корабостроителницата „Северная верф“ в Санкт Петербург по проект 18280, първи кораб по проекта. Въведен е в състава на Черноморския флот през юни 2018 г.

Основните задачи на корабите от проект 18280 са осигуряване на комуникация и управление на флота, провеждане на радиоразузнаване и радиоелектронна борба и наблюдение на системите за противоракетна отбрана на други страни.

Видео:

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота