Корабоплаването е отговорно за 14,1% от транспортните емисии в ЕС

Корабоплаването е отговорно за 14,1% от емисиите парникови газове от транспорта в Европейския съюз, става ясно от публикация на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС). От агенцията призовават за по-бърза трансформация. Maritime.bg припомня, че преди 2 години оценките на агенцията сочиха, че 13,5% от всички емисии на парникови газове от транспорт в ЕС се генерират от кораби.

Европейският зелен пакт включва целта за намаляване на емисиите на парникови газове от транспорта с 90 % до 2050 г. в сравнение с 1990 г. Досега обаче се оказа трудно да се постигне напредък в постигането на тази цел. 

Данните на ЕАОС показват, че транспортът е единственият основен икономически сектор в ЕС, в който емисиите на парникови газове са се увеличили през последните 30 години.

Според анализа на ЕАОС емисиите от транспорта в Европа се очаква да намалеят със съществуващите мерки на политиката, но не достатъчно, за да бъдат приведени в съответствие с общата цел на ЕС за неутралност по отношение на климата до 2050 г.

Морският транспорт допринася и за многобройни кумулативни натоварвания на регионалните морета в Европа. Съвместен доклад на ЕАОС и Европейската агенция за морска безопасност представляваше първа голяма оценка на устойчивостта на сектора. В доклада се посочва, че корабоплаването има основен принос за въвеждането на неместни видове, подводния шум и емисиите на парникови газове и замърсители на въздуха.

Пакетът „Подготвени за цел 55“ включва и инициативата FuelEU Maritime, която има за цел да намалеят емисиите от кораби, както и разширяване на обхвата на системата на ЕС за търговия с емисии към морския транспорт.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота