Подпол. (o.р.) инж. Ангел Ангелов: Както плаването, така и авиацията е неизлечима болест

За база „Чайка“ към Военноморските сили малко се говори. Обикновено стои встрани от хорското любопитство. Затова интересно ще бъде, каква своя история, хем моряшка, хем на летец, ми разказа веднъж подпол. инж. Ангел Ангелов (о. р.), бивш зам.-командир по инженерно-авиационна служба в база „Чайка” към ВМС. Tой има налетени над 1 500 часа над морето, като борден инженер на вертолет.

– Не един моряк е мечтал да стане летец, преди да тръгне да плава. Факт е. И тук не става дума за някакво вътрешно противоречие – да мечтаеш за небето, а да се свържеш с морето или обратното. Едновременно съм двете стихии, небето и морето. Имам случаи, летя над морето, а времето е такова, че просто водата се слива с небето и не се вижда хоризонтът, който ги разделя. Направо е нереалистично или сюрреалистично, както казват художниците. Пилотът следи приборите, поглежда и навън, но се ориентира основно по тях и по указанията на щурмана. 

Приятно е да си някъде между небето и водата. Вертолетът ти дава фалшивата увереност, че си стъпил на нещо твърдо, макар че в следващия момент може да стане съвсем друго, без изобщо да си го очаквал. Но затова пък са инструкциите, как да действаш в различните ситуации, а не да се питаш: „Ами, сега какво правим?”. Сега, обаче ти си във вертолета, чуваш ритмичния шум на двигателите, няма отказ в приборите. Усещането е много хубаво! 

Някои упражнения се изпълняват и след полунощ – само тъмнина около теб, не виждаш, нито бреговата ивица, нито водата. Нищо! Погледът ти е забит във фосфоресциращите прибори, на които единствено разчиташ.

Желанието да летя винаги съм го носил в себе си, както много други, знаеш за митичния Икар. А като момче, израснало във Варна, не мога да не обичам морето. Пък и зодията ми е такава – Рак, трябва да съм все покрай брега, обаче излезе, че по ми е харесвало да съм над него.

Службата е такава, че по време на полет общо взето не остава време за романтика, изцяло трябва да си съсредоточен. Можеш да имаш семейни проблеми, детето ти да е болно, но всичко забравяш, когато се качиш на борда. Нужна е максимална концентрация, защото грешките жестоко се плащат – в най-добрия случай губиш скъпа техника, а в най-лошия човешки живот. За сравнение с капитана на мостика,  негова грешка много рядко води до фатални последици за кораба и екипажа. Докато на вертолета, особено при висене над морето, само за 2 секунди падаш от 20 метра направо във водата, ако не реагираш правилно в мига. И цената я плащаш не само ти, като командир, а и целият екипаж от четири човека. А на въртолета му стига само да се натопи в морската вода и после за нищо не става. 

Нашата професия е от най-рисковите, наравно с тази на летците на изтребители, а в някои отношения дори я минава. Когато морската вода е под 18 градуса задължително летим със спасителни костюми. Те са трислойни – отдолу вълнено бельо, втори топлинен слой и трети, непромокаем. Ботушите са от тюленова кожа. Много е тежък, обаче спасява живота, ако паднеш в студената вода. Случва се водата да е ледена, а въздухът топъл, тогава при полет съм свалял до килограм от теглото си, макар че в костюма има отдухване; изпълняваш специфични задачи, примерно висене над водата, гледаш да не се отнеме от мощността на двигателя и целият ставаш в пот.

Най-лошо е падането във водата. Отиваш като камък на дъното. Центърът на тежестта на вертолета е високо и спрат ли двигателите, се преобръща. В авиацията инцидентите и катастрофите стават или от недоученост или от недооценка на обстановката или от прекалено голямо самочувствие на този, който държи лоста за управление.

Един от най-старите инциденти, за които знам, станал през зимата на 1966 година. Вертолетите се изнесли на летище Балчик и след учението тръгнали да прелитат до база „Чайка”. Прелита единият и каца, вторият също се прибира благополучно. Идва ред на третия и когато е вече над езерото, малко преди да стигне базата, лопатите му се обледеняват, обтичането се срива и той пада във водата. Командирът и вторият пилот скачат, обаче винтът ги настига и насича, щурманът остава в кабината. Загиват и тримата. (За този инцидент, четете и разказ от Зорка Вълчева).

Друг случай. Вертолетът, тръгнал да изпълнява задача до Бургас, първо прелетял да участва в церемонията по хвърляне на венец във Варненския залив, къде били избити и хвърлени група антифашисти. Задачата била да зависнат и хвърлят венеца. Пътниците, които били вътре, се струпали на вратата да гледат, какво става и се нарушил центъра на тежестта на вертолета, опашният винт се ударил във водата и в следващия момент той паднал. Всички се отървали само с уплахата.

На 6 януари 1983 година (първите полети след Нова година) при изпълнение на задача висене в морето пада още един вертолет във водата. Той започва да се развърта на една страна, каца във водата, командирът чупи лопатите по инструкция, обаче, като спрат двигателите, вертолетът сам се преобръща. Тогава четиримата успяват да се измъкнат и спасят. Между другото, точно преди него, екипажът (в който бях и аз) изпълняваме същото упражнение – висене и вече сме тръгнали да се прибираме в базата.

Кацаме с вертолет, един старшина тича насреща ми: Др. капитан, падна 806!

Как ще падне – викам, сега се разминахме с него? 

Със спасителния катер се връщаме на мястото на инцидента. Голямо вълнение, водата студена. Екипажа вече са го изкарали на един друг катер. Замръзнали, посърнали, обаче живи. Вертолетът потъна на 48 метра. 

За последния инцидент, който стана  с един от новите „Пантери”, нямам преки впечатления. Доколкото разбрах било когато свършило военноморското учение. Вълнението голямо и се е получило съприкосновение между кораба и вертолета. По принцип, вертолета, като летателен апарат е много по-чувствителен и по-сложен от самолета, който има крила, даващи му подемна сила, опашните му плоскости пък осигуряват заедно с механизацията на крилото управлението.  Докато лопатите на носещия винт на вертолета създават и подемната сила, и управляващите моменти, чрез един агрегат, наречен автомат наклонител.  

Морският летец трябва да познава отлично не само небето, но и морето. Например, командирът на екипажа трябва да определи много точно посоката на вятъра преди зависване. Това обикновено става по гребените на вълничките, макар че метеоролозите са му дали нужната информация. Проблемът е, че стане ли завъртане на вертолета, много рядко можеш да се измъкнеш. Ей така, завърта се около оста си и цопваш във водата. Може да се получи от неочакван силен порив на вятъра, при което опашният винт не е достатъчно ефикасен, за да парира завъртането. 

Ще  кажа за още един случай. Бяхме с вертолета за технически прегледи на летището в Кача. След като го направиха, трябваше да се облети, за да пробваме апаратурата в морето. Отидохме навътре и зависнахме. Имахме осигуряващ катер. Гледах приборите, защото изпробвах и моята работа. В един момент вертолетът тръгна да се развърта около оста си. Вдигнах поглед от приборите и видях, как, ей така, морето се изправи пред очите ми и си помислих, че следващия момент ще цопнем във водата. Командирът беше много печен, бутна шага малко надолу, за да възстанови оборотите на носещия винт. В такава ситуация е много важно, вместо инстинктивно да започнеш да теглиш шага и от претоварването на винта оборотите да намалеят, при което падането е сигурно, да можеш да запазиш самообладание, да се овладееш и само леко да го свалиш надолу. Така възстановяваш оборотите и постепенно успяваш да се измъкнеш. Командирът ни точно това направи. После на летището си правеха майтап, че бомболюка (там стои торпедото) на вертолета бил пълен с вода. На косъм се разминахме с падането във водата.

Иначе вертолетът лети във всякакви метеорологични условия. Дъжд, сняг не му пречат. Има, обаче правило да не се влиза в район на гръмотевични облаци. Бягаш встрани, заобикаляш го.  Когато се налага спешно оказване на помощ на бедстващи хора винаги сме се включвали. Колеги са изпълнявали такива задачи през голямата зима на 1992 година. На мен, като дежурен екипаж веднъж ми се наложи с колегите да търсим 5 часа в морето няколко изчезнали деца, играли си с лодка на Галата. Накрая се оказа, че успели да слязат на брега.

Такава е работата ни. Впрочем, да не бъда грешно разбран, че видите ли, хората от морската авиация сме от по-особено тесто. Ние сме представителна извадка от общите качества на човека. А по-специфичното, което се оформя, то идва от естеството на  работата. Казано с една дума, това е отговорността – смазваща и се увеличава с израстването в йерархията.

В авиацията няма компромиси, снизхождение, всичко се плаща с кръв.  

Спомням си моя първи самостоятелен полет – от наземен техник вече бях борден инженер, сменяш статута, дето са казва. 

Вертолетът голям, хубав, вътре удобен. Влюбих се в него. Пък и случих на много внимателен инструктор, който беше старши на звеното, майор Нейчев. Налетях с него 20 часа. Като се погледнем и разбирам, какво следва.

Има командири само като посочи с очи и ти знаеш, какво да изключиш или включиш. Бях много горд, че вече мога сам да летя. 

Както плаването, така и авиацията е неизлечима болест. Вдишаш ли веднъж керосина, остава в теб за цял живот. 

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота