Саботаж и при строителството на фрегата във Франция

Военната прокуратура във Франция разследва предполагаем саботаж при строителството на фрегата.

Случаят съвпада поразително с разследване за нанасяне на „умишлени повреди“ при строителството на друг кораб, но за Кралските военноморски сили на Великобритания.

В четвъртък френското издание „Le Telegramme“ обяви, че е установено прерязването на кабелни трасета на фрегата, строяща се в завод на „Naval Group“ в Лориан, Франция.

От компанията обявяват, че са засилени мерките за сигурност в корабостроителницата.

Повредите са установени на борда на фрегата Amiral Ronarc’h (D 660), която е водещ кораб в серия от пет съда от едноименния клас, които страната ще построи.

Медиите във Франция наричат проекта „кибер фрегати“, т.к. са първи военни кораби в състава на местния флот, защитени от кибер заплахи и разполагащи със собствен център за обработка на данни.

Според „Le Telegramme“ при установяване на извършителите е възможно те да получат присъди за лишаване от свобода до 15 години, а ако престъплението е извършено в интерес на друга държава – до 20 години.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота