Строят кораб за поддръжка на атомни ледоразбивачи и плаващи АЕЦ

„Росатомфлот“ и Балтийски завод подписаха договор за строителство на многофункционален атомен сервизен кораб. Предназначението му ще бъде да реализира пълен набор от технически дейности, свързани с презареждане на атомни енергийни мощности на атомни ледоразбивачи, на плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов“ и други бъдещи модернизирани енергийни енергоблокове, които ще бъдат разположени на морски съдове.

Многофункционалният кораб за ядрена поддръжка ще осигури доброто функциониране на съвременна база от ледоразбивачи.

Финансирането на проекта ще е по схемата 50% от бюджета на Руската федерация и 50% от инвестиционната програма на „Росатом“, според Бюлетина на ядрената енергетика, изготвян от „Икона Комюникейшънс“.

Строителството е в съответствие с Плана за развитие на Северния морски път за периода до 2035 г., като е планирано корабът да бъде завършен през 2029 година.

Сега презареждането на реакторите на атомните ледоразбивачи от предишни поколения се осигурява от плаващата техническа база „Имандра“, въведена в експлоатация през 1980 г.

Във водите на Северния морски път в момента работят три универсални атомни ледоразбивача от серията 22220.

Последни новини

Последни новини

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морското оборудване

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морско оборудване, пише в издадено от Европейската комисия мотивирано становище. В