Посланикът на САЩ се запозна със строителството на нови кораби за флота

Малко повече от месец след като връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев, новият посланик на САЩ в България Кенет Мертен посети варненската корабостроителница „МТГ – Делфин“, за да се запознае с хода на строителството на нови патрулни кораби за българските Военноморски сили.

Преди седмица от ВМС разпространиха информация за посещение на Мертен в Адмиралтейството, но в съобщението липсваха данни за пребиваването на посланика и в завода. За това посещение стана ясно от публикации на посолството в социалните мрежи преди ден.

Мертен е посетил и Център „Военноморски координационен елемент“ във Варна.

В публикациите на посолството се твърди, че „Съединените щати се радват на тясно сътрудничество с Военноморските сили на България и подкрепят усилията им за осигуряване на сигурност и върховенство на закона в Черно море“.

„Съединените щати напълно подкрепят усилията на България да модернизира своите въоръжени сили, осигурявайки силно съюзническо присъствие в Черноморския регион“, пишат още от посолството.

Само преди седем месеца бившият американски посланик Херо Мустафа също се запозна със строителството на двата нови кораба в завода.

В края на 2021 г. се проведе церемония по даване на символично начало на строителството на първия от двата многофункционални модулни патрулни кораба по договора между Министерството на отбраната и NVL B.V.& Co.KG. Проектът за строителството на двата кораба, който се изпълнява във Варна и в който ще се включат и много български доставчици, е свързан с най-големия инвестиционен разход за българските Военноморски сили.

Очаква се през лятото на вода да бъде спуснат корпусът на първия нов кораб, а килът на втория да бъде заложен през следващия месец.

Въпреки изразяваните публични позиции за подкрепа на родните ВМС, посолството на държавата САЩ досега е осигурило безвъзмездно на флота ни единствено четири бързоходни лодки преди пет години.

В същото време нашият партньор в НАТО осигури през последните години плавателни съдове за състава на ВМС на страни като Египет, Виетнам и Шри Ланка.

Последни новини

Последни новини