Във Варна разработват приложение за опазване на морската екосистема

Учени и експерти от Технически университет – Варна проведоха работна среща за подобряване на функционалностите в приложението „I SEE SEA”. То е част от дейностите по международния проект ILIAD, изграждащ виртуални модели на морета, цифрова инфраструктура и изчислителни съоръжения, които предоставят точни прогнози за екологични, метеорологични и икономически процеси.

Приложението „I SEE SEA” ще предостави възможност на потребителите да сигнализират за наличие на замърсяване по крайбрежието, промени във времето и други нетипични явления. Дейностите се реализират в направление Citizen Sciencе, което цели да насочи вниманието на местните общности към екологичните проблеми и да спомогне за тяхното разрешаване. Приложението предлага функционалност за сътрудничество, позволявайки на потребителите да докладват определени нередности.

Целта на разработката е да засили общественото осведомяване, да допринесе за опазването на морската екосистема и да насърчи отговорното поведение към околната среда.

Очаква се дейността по функционалностите на „I SEE SEA”  да бъде завършена през месец юни и приложението да бъде достъпно за потребителите.

ILIAD е европейска инициатива, която има амбициозната цел да създаде цифров близнак на Световния океан. Научният екип на Технически университет – Варна, съвместно с ДП „Пристанищна инфраструктура“ разработва дигитален двойник на Варненския залив и плавателните канали, свързващи го с Варненското езеро.  Освен екологично въздействие и повишаване на безопасността на корабоплаването, очаква се проектът ILIAD да намали значително времето, в което Пристанище Варна остава затворено, поради неблагоприятни метеорологични условия.

Проектът Integrated DigitaL Framework for Comprehensive Maritime Data and Information Services е финансиран чрез програмата за изследвания и иновации на ЕС Хоризонт 2020.

Последни новини

Последни новини

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за

Правителството пренасочи средства за компенсации на рибарите за войната в Украйна

Правителството одобри изменение на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. С изменението се предвижда пренасочване на средства към компенсаторните мерки за