CMA CGM на пазар за още медии във Франция

Френският морски гигант CMA CGM планира придобиването на финансовия онлайн ежедневник „La Tribune“,  продължавайки скорошното си агресивно нахлуване във френския медиен сектор.

В изявление на базираната в Марсилия корпорация, частично контролирана от фамилията Сааде, бе обявен план за придобиване на 100% от „Groupe Hima“ – собственик на дигиталния вестник, предаде „Ройтерс“

Един от най-големите в света контейнерни превозвачи вече притежава регионалните вестници „La Provence“ и „Corse Matin“, както и 10% от втората по големина телевизионна мрежа във Франция М6.

„Развитието на групата в медийния сектор … отразява както стратегия за диверсификация, така и воля за укрепване на националната позиция на CMA CGM“, твърдят от компанията.

Maritime.bg припомня, че френската корпорация счупи рекорди при отчетената печалба по време на пандемичните години.

През миналата година главният изпълнителен директор Родолф Сааде се яви на изслушване пред сенатори от Комисията по икономически въпроси и Комисията по регионално планиране и устойчиво развитие. Сааде беше попитан защо морската корпорация, която генерира нетна печалба от над 17 милиарда евро, е платила едва 370 милиона евро данъци.

„Ако трябва да направим повече, държавата трябва да ни каже. Аз съм единственият, който го направи. Сред конкурентите ни никой не помръдна [в тази посока]“, обяви тогава Сааде.

Припомняме, че частната инвестиционна компания Montagu придоби през миналата година създадения през 1734 г. Lloyd’s List, като не е известно френският гигант да е проявявал интерес към най-авторитетното морско издание.

Последни новини

Последни новини

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за

Правителството пренасочи средства за компенсации на рибарите за войната в Украйна

Правителството одобри изменение на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. С изменението се предвижда пренасочване на средства към компенсаторните мерки за