Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество между двете държави. 

„Документът гарантира задълбочаване на сътрудничеството в частния сектор, създаване на взаимни икономически възможности и насърчаване на инвестициите“, заяви Христо Алексиев. Той изтъкна, че Пакистан е важен партньор на страната ни в Южна Азия и традиционно приятелските отношения ще продължат да се развиват във възходяща посока.

„С подписването на първия документ в областта на транспорта между България и Пакистан се надявам, че двете държави ще разширят двустранната нормативна база и в други видове транспорт“, посочи вицепремиерът Алексиев. Той отбеляза, че в рамките на националното законодателство, предприетите мерки са свързани с избягване на неоправданото забавяне на плавателни съдове, както и ускоряване и опростяване на митническия контрол.

Двете страни изразиха ясна позиция за премахване на всяка пречка, която може да възпрепятства развитието на морската търговия или изпълнението на различните дейности между България и ИР Пакистан.

В Меморандума е регламентирано улесняването на заетостта чрез подобряване на условията на труд на моряците, както и възможността за попълване на екипажа от капитаните на договарящите се държави, чрез наемане на допълнителни членове с цел да продължат пътуването си, пише в съобщение на Министерството на транспорта.

След подписването на стратегическия документ се въвежда изпълнението на международните морски инструменти, като този съществено важен сектор на икономиките на страните ще продължи да бъде безопасен, екологосъобразен, енергийно ефективен и сигурен.

Последни новини

Последни новини

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за

Правителството пренасочи средства за компенсации на рибарите за войната в Украйна

Правителството одобри изменение на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. С изменението се предвижда пренасочване на средства към компенсаторните мерки за