Търсят нов собственик за над 19 млн. лева на суперяхта, построена преди над 60 години във Варна

Над 19 млн. лева е обявената цена за продажба на суперяхтата LA SULTANA. Построеният през 1962 година класически моторен съд с дължина 65 метра събира погледите на любителите на лукса и се предлага за продан от брокерите на „Camper & Nicholsons“, видя Maritime.bg.

LA SULTANA | Снимка: „Camper & Nicholsons“

В днешни дни LA SULTANA (IMO: 6725274) плава под флага на Панама и е собственост на базирана в Нормандски острови компания.

Историята на този плавателен съд обаче започва от Варна, България.

През 1962 г. той е построен в КЗ „Г. Димитров” – Варна за СССР, като 250-местния пътнически кораб „Ай Петри“.

„Ай Петри” е шести кораб от серията, дело на инж. Любомир Веселинов, изпълнен по задание на Параходство „Български морски флот”. Първите два кораба от серията – „Георги Димитров” и „Васил Коларов” са приети в състава на параходството.

Ето какво разказва историкът д-р Атанас Панайотов в „Морски вестник“ за превратностите в историята на някогашния пътническия кораб:

Веднага след предаването на кораба „Ай Петри” от българските корабостроители, той е включен в състава на Черноморското морско параходство на СССР. Радва се на голяма популярност и заедно с кораба „Киргизстан” се смята за един от най-луксозните съветски пътнически кораби в региона. В различно време е пребазиран от Одеса в Ялта и обратно. Някъде към 1976 г., в продължение на едно десетилетие „Ай Петри” и еднотипният му „Пицунда” са собственост на „Черноморска геофизическа експедиция” (към Министерството на геологията на СССР), Одеса. Използват се като изследователски кораби при търсенето на нефт в Черно и в Азовско море. Тогава са базирани в Иличовск. По-късно „Ай Петри” става собственост на Министерството на газовата промишленост на СССР. През 1993 г. корабът получава името KONDOR EXPRESS и като такъв се появи по нашето крайбрежие и пристанища (със сигурност в Созопол), като остана в неизвестност кой е неговият собственик. По-късно е регистриран като частна яхта под флага на Камбоджа и под името ROYAL SPICE. Последната (засега) промяна е през 2007 г., когато някогашният „Ай Петри” става LA SULTANA (IMO: 6725274; MMSI: 357637000) и е регистриран под флага на Панама.

Според „Esquire“ през 1970 г. съветският флот изпраща „Ай Петри“ в Северния Атлантически океан да шпионира Съединените щати и Великобритания.

Снимки от борда на LA SULTANA („LA SULTANA“):
От обявата на Camper & Nicholsons става ясно, че LA SULTANA преминава цялостна модернизация през 2015 г. Съдът е оборудван с нови двигатели и може да се похвали с прекрасен артдеко стил на интериора, допълнен с ориенталски нотки.

Суперяхтата приема до 12 пасажери в 7 луксозни кабини, а при провеждане на събития – до 150 души на главната палуба. На борда има и сладководен басейн и външно джакузи, а за гостите се грижи 17-членен екипаж.

Вижте още за LA SULTANA в „Морски вестник“:

НОВИ СВЕДЕНИЯ ЗА ПЪТНИЧЕСКИЯ КОРАБ „АЙ-ПЕТРИ” (1962 Г.)

НЕВЕРОЯТНАТА СЪДБА НА ПОСТРОЕНИЯ ПРЕЗ 1962 Г. ВЪВ ВАРНА ПЪТНИЧЕСКИ КОРАБ „АЙ- ПЕТРИ”

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за