Израел разработва „Железен купол“ за флота си

Версията на израелската система „Железен купол“ (Iron Dome), предназначена за военноморските сили, премина успешно поредица от тестове, с което системата „C-Dome“ се приближи с една крачка до влизането си в експлоатация, съобщиха от Министерството на отбраната на Израел, цитирани от израелската новинарска агенция ТПС, предаде БТА. 

Инсталирана на корветите „Са’ар 6 – Маген“ на израелските военноморски, системата правилно идентифицира и успешно прихвана ракети, крилати ракети и въздушни дронове, които представляват потенциална заплаха за морските находища на природен газ в Израелската акватория.

„Системата „C-Dome“ представлява значителен напредък в нашите отбранителни способности и гарантира превъзходството и оперативните възможности на израелската отбрана пред лицето на нарастващите заплахи в морската сфера“, заяви министърът на отбраната Йоав Галант.

„Адаптацията на системата за военноморските сили е част от нашата усъвършенствана многостепенна система за противовъздушна и противоракетна отбрана. Бих искал да изразя голямата си благодарност към Дирекцията за отбранителни изследвания и развитие, ЦАХАЛ и „Рафаел“ (съответно отбранителните сили на Израел и държавна технологична компания, специализирана в разработване военни технологии – бел. ред.) за превръщането на една техническа визия в реалност – разработването на полеви оперативни възможности“, добави той.

Многостепенната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на Израел се състои от четири оперативни нива на защита. Разработването на тези системи се ръководи от Дирекцията за отбранителни изследвания и развитие (DDR&D), а базираната в Хайфа компания „Рафаел“ е основен изпълнител и разработчик.

„Успехът на проведената кампания допълнително укрепва доверието ни в отбранителните системи и способността им да защитават обширни райони, както и стратегическите активи на Държавата Израел на сушата и в морето“, заяви о. з. бригаден генерал д-р Даниел Голд, който ръководи DDR&D.

Хизбула заплашва да атакува израелски газови находища и дори е разработила военноморска единица с иранска помощ, твърди израелската агенция.

По време на войната в Ливан през 2006 г. Хизбула изстрелва произведена в Китай противокорабна ракета С-701 по израелската военноморска корвета „Са‘ар 5 – Ханит“, която нанася щети по кораба.

Смята се, че оттогава Хизбула се е сдобила с по-модерни руски и китайски противокорабни ракети с иранска помощ, коментира още израелското издание.

През юни 2022 г. Израел прихваща дронове без въоръжение на Хизбула, летящи към израелското газово находище Кариш. Този ход се разглежда като сигнал от страна на Хизбула срещу израелските сондажи там, пише израелската агенция.

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,

Флотилен адмирал, проф. д.в.н. Боян Медникаров: Българските моряци генерират над 1 млрд. долара в БВП на страната

За очакванията през новата учебна 2023 - 2024 година, която при тях официално започва на 2 септември и резултатите от вече отиващата си, разговаряме с флотилен адмирал, проф.