Инсталират прототип на плаващ ветрогенератор край Варна

Прототип на плаващ ветрогенератор ще бъде инсталиран в района на добивна платформа „Галата“ във водите на Черно море край Варна, стана ясно от уведомление за инвестиционно предложение на „Петрокелтик България“ до министъра на околната среда и водите. За проекта стана ясно още в началото на годината, когато френската Eolink обяви, че участва в него.

Според документа плаващият ветрогенератор няма да бъде фиксиран към дъното, а ще бъде „привързан“ към платформа „Галата“. От „Петрокелтик“ подчертават, че това е „възможно най-екологощадящия метод, чрез който не се предизвикват въздействия на екосистемата“.

В уведомлението се подчертава още, че става дума за прототип, който е значително по-нисък от стандартните съоръжения, използвани например в Северно море. Проектът, който ще се реализира край Варна, има за фокус постоянния вятър с ниска скорост, основно в зоната до 15 метра над морското равнище.

Произведената енергия в етапа на проучванията ще бъде използвана за собствени нужди, а в бъдещ период и за производство на зелен водород, който може да бъде транспортиран посредством съществуваща инфраструктура.

Инсталираните край Варна прототипи трябва да оценят възможностите на преобладаващия и с постоянен интензитет над Черно море вятър с ниска скорост до 7,5 м/с, става ясно от уведомлението до МОСВ.

Проектът, известен като Black sea floating offshore wind (BLOW), има за цел да проправи пътя към индустриално производство и внедряване на плаващи офшорни вятърни паркове за ускоряване на енергийния преход в региона. Посочва се, че подобен проект намалява въздействието върху околната среда с над 40% в сравнение с паркове на сушата.

Цялата инфраструктура на изследователския проект ще бъде разположена в непосредствена близост до платформа „Галата“ и в радиус не повече от 200 метра от нея.

Дейностите се финансират по Програма Хоризонт.

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по