Търсят решения за лодкостоянките във Варна

Изградени хидротехнически съоръжения с неясен статут на държавен имот, граничещ с Варненското езеро | Снимка: Maritime.bg

За днес е планирано първо заседание на междуведомствената комисия, която трябва да търси спешни решения за риболовците във Варна. Тя бе създадена по инициатива на областния управител на Варна Марио Смърков и има за цел да бъдат набелязани мерки за решаване на проблема с лодкостоянките.

Риболовни и сдружения за морски спортове вече излъчиха свои представители за предстоящата среща.

Припомняме, че липсата на лодкостоянки за рибарите стана причина за организиране на мащабен протест във Варна. Те настояха за незабавно съдействие от институциите за решаване на проблема с липсата на места за домуване не само на големите риболовни кораби, но и за практикуващите дребномащабен риболов.

Призив за намиране на устойчиви решения за рибарите във Варна отправи и ресорният по рибарството зам.-министър на земеделието Георги Събев.

Видео:

Рибарско пристанище „Карантината“ не може да приема големи риболовни кораби, а в момента капацитетът му за по-малки лодки е запълнен. Пристанището бе реализирано с над 13 млн. лева, част от които безвъзмездно осигурени от ЕС, но допуснати фундаментални пропуски при проектирането станаха причина то е да е почти неизползваемо. В началото на годината от Община Варна обявиха, че ще го приведе в експлоатационна годност, разходвайки още средства, тъй като по проект там трябваше да могат да застават 103 лодки. В крайна сметка в „Карантината“ в момента има място едва за 43 малки съда. Голяма част от настанилите се в момента на общинския терен в островната зона риболовци могат да домуват в „Карантината“, ако там имаше места. В края на миналия месец на входа на пристанището заседна риболовен кораб.

Част от кейовата стена на другото рибарско пристанище – „Варна“, също намиращо се в квартал „Аспарухово“, пък пропадна и достъпът до него бе забранен. Повече от година след пропадането, Община Варна работи, за да бъде осъществен ремонт и така да се осигури домуването на поне няколко по-големи риболовни кораба.

Междувременно липсата на лодкостоянки е станала причина за изграждане на десетки незаконни пирсове в Канал 1 във Варна и на имот общински имот, както и незаконна инфраструктура върху държавни имоти, граничещи с Варненското езеро.

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по