Риболовците инспектират състоянието на задържаните кораби в Румъния

Румъния допусна българските риболовци да инспектират състоянието на задържаните в Констанца три риболовни кораба, научи Maritime.bg.

„Днес ще бъдем допуснати до корабите“, съобщи пред Maritime.bg Красимир Петров, капитан и собственик на два от задържаните съдове.

Той подчерта, че за първи път румънските власти дават разрешение на собствениците да инспектират корабите, оставени без поддръжка от средата на март.

Настояването на риболовците за освобождаване на трите кораба не бе уважено от съд в северната ни съседка.

Maritime.bg припомня, че в края на месец март Румъния задържа три български риболовни кораба на около 50 nm източно от Констанца в общоевропейски води по време на акция, проведена в присъствието на представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Задържани бяха риболовни кораби „ВЕНИ“, „БС 041“ и „ИВА 1“. На борда на корабите имаше 10 български риболовци. Целият им улов бе иззет по съмнения за нерегламентиран улов на акула. Румъния твърди, че е въвела забрана за улов на черноморска акула. Северната ни съседка освободи риболовците, но задържа корабите им.

Преди повече от десетилетие румънските власти задържаха български риболовен кораб с капитан Христо Спасов. Задържането на плавателния съд бе първи подобен казус между двете съседни страни-членки на Европейския съюз. Тогава румънските гранични власти задържаха кораба по подозрения, че е извършвал неправомерен улов в румънски териториални води. Цяла година бе нужна на българския капитан да осигури освобождаването на плавателния си съд, след незаконния арест. По-късно съд в Румъния доказа, че капитан Спасов е напълно невинен, тъй като е осъществявал риболов в общоевропейски води. Десетилетие по-късно кап. Спасов осъди северната ни съседка в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).

Всичко по темата

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по