Морско училище придобива нов катер

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ ще придобие нов катер. Той ще служи за осигуряване на учебната и научно-изследователска дейност, става ясно от документация по обявена обществена поръчка. Училището осигурява бюджет до 166 600 лева без ДДС за плавателния съд, видя Maritime.bg.

Изображението е илюстративно.

Придобиването на плавателния съд е по проект „Инфраструктура за устойчиво развитие в областта на морските изследвания и участие в европейската инфраструктура Евро-Арго – МАСРИ“.

Maritime.bg припомня, че по друг проект през 2017 г. Морско училище придоби по-малък учебно-изследователски катер.

В сегашната документация е посочено, че новият катер ще гарантира и осигуряване на учебна практика и маневриране по регулираните специалности „Корабоводене“, „Корабни машини и механизми“ и „Електрообзавеждане на кораба“, ОКС „Бакалавър“ и ОКС „Магистър“, съгласно изискванията на ММО Моделни курсове – 7.01, 7.02, 7.03, 7.04 и 7.08.

Съдът ще се използва и за наблюдение на морските пространства, анализ и оценка съгласно проектна научно – изследователска документация, контрол по опазване на околната и водна среда, флората и фауната, защитените видове и местности.

Яхта 424 и катер 423, които отдавна са в състава на училището. / Снимка: Maritime.bg

Твърди се, че съдът ще бъде използван и за „оказване на помощ при спасяване на хора и имущество при бедствия“.

От техническата документация към обществената поръчка става ясно, че новият катер трябва да има дължина – не по-малко от 15 м., широчина не по-малко от 4,5 м. и газене не по-малко от 1 метър. Съдът ще има 2-членен екипаж и на борда си ще приема не по-малко от 10 души.

Припомняме, че ВВМУ придоби научноизследователския кораб СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ (НИК 421). За закупуването на кораба бяха разходени над 1,4 млн. лева, разходите за ремонт и въвеждането в експлоатация на НИК 421 са над 8,6 млн. лева. Плаването до българската база на о. Ливингстън струва други над 2,8 млн. лева и бяха предвидени още над 1,3 млн. лева за допълнително оборудване и непредвидени разходи. След края на първото плаване на кораба стана ясно, че предстои пореден ремонт.

Междувременно от Института по океанология – БАН съобщиха, че очакват два нови кораба. Строителството на по-малкия от двата съда ще възлезе на 22 млн. лева.

Вижте още в техническата спецификация за новия катер на ВВМУ:

Приложение-№-1-Техническа-спецификация

Последни новини

Последни новини

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за