Украйна планира допълнително удълбочаване на канал, свързващ Дунав с Черно море

Украйна иска да започне тази година работа по допълнително увеличаване на дълбочината на плавателния канал Бъйстрое, за да разшири алтернативните си маршрути за износ на зърно, заяви украинският заместник-министър на инфраструктурата Юрий Васков, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Снимка: Аджерпрес

Украйна вече увеличи дълбочината на канала от 3,9 метра на 6,5 метра с цел да увеличи износа на храни от речните си пристанища, напомня агенцията.

Украинският представител посочи, че Киев би искал да увеличи дълбочината на Бъйстрое на 7,2 метра, подобно на румънския канал Сулина, и смята да проведе разговори по този въпрос с представители на ЕС в близко бъдеще.

Въпросът за алтернативните маршрути за износ възникна след като Русия блокира традиционния за Украйна маршрут през Черно море и оттам сега се изнасят само ограничени количества съгласно споразумение, постигнато с посредничеството на Турция и ООН, посочва Ройтерс.

Румъния изрази опасения, че всяка работа по канала Бъйстрое в общата с Украйна делта на река Дунав може да застраши дивата природа в обекта на световното наследство на ЮНЕСКО и да наруши международни договори за опазване на околната среда.

Украйна изнася зърно през канала Бъйстрое, докато развива алтернативни маршрути за своя износ. Една четвърт от украинската земеделска продукция в момента преминава през дунавските пристанища, половината – през черноморските пристанища, а останалата част – през сухопътната западна граница на Украйна, посочва Ройтерс.

Maritime.bg припомня, че през Черноморския зърнен коридор до момента са изнесени над 30 млн. тона зърнени товари с произход от Украйна.

Междувременно България поиска забрана на украинския внос на зърно до края на годината.

Последни новини

Последни новини

Футболни отбори дадоха старт на кампанията „Подкрепа за българските капитани!“ на „Galaxy Leader“

Футболните отбори "Пирин" - Благоевград и "Черно море" - Варна дадоха старт на кампанията "Подкрепа за българските капитани", които бяха задържани от йеменските хути на борда

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към