Започнаха подводните археологически проучвания край остров „Св. Кирик“

Екипът на Център за подводна археология (ЦПА) откри археологическият сезон с подводните археологически проучвания в акваторията на остров „Св. св. Кирик и Юлита“. Това е втората година от тригодишния проект, който Центърът изпълнява по договор с Министерство на културата, предаде БНР – Бургас.

Пристанище Созопол е многослоен археологически обект с пристанищни материали от историческите периоди и залети от морето праисторически селища от ранната бронзова и къснохалколитна епохи. То е добило днешния си облик след реализацията на няколко големи строителни проекта през ХХ век.

През 2020 г. бяха извършени спасителни проучвания в акваторията на пристанището по договор с Община Созопол, която изпълни проект за разширение на рибарското пристанище. 

С откровена изненада тогава екипът на ЦПА се натъкна на цял недрагиран участък, където беше разкрита непокътната стратиграфия на пристанищна акумулация от архаичния период до средновековието.

Проучванията, започнали през изминалата 2022 г., които сега се подновяват, са част от стъпките по работата на Министерство на културата за превръщане на острова в световен център на изкуствата и национален морски музей. Археологическите разкопки се провеждат в сектори непосредствено до бреговете на острова и целят разкриването на още данни за историята на Аполония и праисторическите селища.

Последни новини

Последни новини

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за

Правителството пренасочи средства за компенсации на рибарите за войната в Украйна

Правителството одобри изменение на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. С изменението се предвижда пренасочване на средства към компенсаторните мерки за