Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.

Девизът на кораба е VIRTUTE EX ADVERSIS TRAHO, което в превод означава „ОТ БЕДСТВИЕТО ЧЕРПИМ СИЛА“. Това много точно описва амплоато на „Протео“ като спасителен кораб.

На 31 май 2004 г., след по-малко от три седмици, дадени за обучение на екипажа в Италия, на кърмата на кораба e вдигнат българският флаг.

През следващите години екипажът му участва в множество учения и морски операции. В историята на кораба, а и на военноморските ни сили, ще останат завинаги записани особено следните моменти:

– осъществяването на първото само българско учение по спасяване на аварирала подводница с евакуация на личен състав по „сухия способ“: на 28 февруари 2007 г. във водите на Северния Несебърски залив от подводница „Слава“ бяха успешно евакуирани със спасителния звънец на кораба двама членове на екипажа, единият от които по това време е контраадмирал.

– изключително напрегнатата подготовка през пролетта и лятото на 2007 г. за осигуряване на повторния оглед на потъналия пред Босфора през 2004 година м/к „Хера“, под ръководството на тогава бригаден адмирал и командир на Военноморска база Варна Румен Николов. Операция, която макар и неосъществена, доведе до повишаване на способностите на кораба.

– операциите по изваждане на оръдието на руския есминец „Лейтенант Пушчин“ и винта на подводница тип UВ-I през 2010 г.

Постигнатите досега успехи биха били невъзможни без ентусиазма и трудолюбието на всички в строя през тези 19 години.

Няма налично описание на снимката.

Последни новини

Последни новини

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за

Правителството пренасочи средства за компенсации на рибарите за войната в Украйна

Правителството одобри изменение на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. С изменението се предвижда пренасочване на средства към компенсаторните мерки за