Уловът на бели миди в българските води драстично надвишава допустимите количества

Уловът на бели пясъчни миди в българските води на Черно море драстично надвишава допустимите количества и застрашава локалните популации на видовете. Данните са резултат от изследване на Института по рибни ресурси – Варна, реализирано през 2020 и 2021 г, предаде Mediapool.

Изследването обхваща наблюдение на два вида бели пясъчни миди – Donax trunculus и Chamelea gallina, които са и най-търсени за стопански риболов.

Най-неблагоприятни са данните за вида Ch. galina, за която има подробен анализ и от 2003 г. Именно при съпоставяне на данните от тогавашното и сегашното изследване се откроява негативната тенденция. Между двете изследвания, т.е. за период от 17 – 18 г. се установява драстично понижение от 97% както при средния индекс на биомасата на този вид мида, така и по отношение на максималните регистрирани нива.

Уловът на на другия вид D. Trunculus нараства рязко през 2016 – 2017 година, когато достига средно 700 тона. През 2019 – 2020 се понижава, но през следващата година нарастват отново до 759 тона. А в същото време настоящото изследване на Института по рибни ресурси – Варна е установило, че допустимият улов на D. trunculus се оценява на 450 тона за година, а на Ch. gallina – на макс. 88 тона за година!

Драстичният улов през последните години се случва заради високата цена и голямото търсене на италианския и испанския пазар. Официално разрешеният им улов е чрез водолази, но на практика се случва и с тралиране, за да се постигнат промишлени добиви, което безспорно уврежда водната среда и други видове.

Учените са категорични, че високите нива нa изземване на белите пясъчни миди са безпрецедентни за българската акватория, а наличието на нерегламентирани методи за риболов оказва допълнително вредно въздействие върху морските хабитати и населяващите ги видове. Прекомерният риболов застрашава популациите на тези миди, смятат те.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за

Правителството пренасочи средства за компенсации на рибарите за войната в Украйна

Правителството одобри изменение на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. С изменението се предвижда пренасочване на средства към компенсаторните мерки за