Има редица проблеми с рибарското пристанище в Черноморец, според кмета на Созопол

Община Созопол ще кандидатства в партньорство с Турция и Грузия по проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество, обяви пред БНР – Бургас кметът на крайморския град Тихомир Янакиев.

По думите на градоначалника по един от проектите се планира закупуване на оборудване за рибарското пристанище.

Янакиев обявява, че са възможни и дейности за обследване на ерозионните процеси по крайбрежието на Созопол и по-конкретно свързаните с рибарското пристанище на Черноморец.

„Пристанището, което беше изградено преди толкова години беше направено за хубаво, да се ползва от жителите, туристите и гостите на Черноморец, обаче при самото му изграждане какво се получи – не бяха взети под внимание забележките, които бяха правени тогава от редица хора. Сега, вследствие на него трябва да решаваме редица проблеми“, обясни кметът.

Съоръжението граничи с централния плаж, затваря над половината залив и допринася за отнемане на пясъка от северозападната му страна и натрупването му от югоизточната. Това довежда до заблатяване на плажа, като от североизточната страна пясъкът съвсем липса. Последва ерозия на близкия скат, където има и свлачищни процеси, писа Actualno.

Изграждането на пристанището „Свети Никола“ в Черноморец бе възможно благодарение изпълнението на проект „Инвестиции в съществуващо рибарско пристанище гр.Черноморец“ на община Созопол, финансиран по ОП „Развитие на сектор рибарство“. Стойността на проекта бе над 5,2 млн. евро без ДДС, като инженерингът му бе възложен на Консорциум „Черноморец инженеринг“ ДЗЗД – Варна, обединяващ фирмите „Космос Шипинг“ АД, „Инфлот-Данубис Ейджънси“ ЧП, Украйна, и „Планекс“ ООД, според сайта на „Морстрой“.

Последни новини

Последни новини

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за

Правителството пренасочи средства за компенсации на рибарите за войната в Украйна

Правителството одобри изменение на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. С изменението се предвижда пренасочване на средства към компенсаторните мерки за